Sverige
24 juni 2017 18:00
Ridsportplus

Högt tryck på veterinärer i sommar

Sommarperioden innebär ett högre tryck på distriktsveterinärerna än övriga tider på året.
"Vi gör en del omprioriteringar för att klara beredskapen", säger Peter Svensson, divisionschef för Distriktsveterinärerna.

Högt tryck på veterinärer i sommar
"Vi har bemanning för att klara beredskapen, men på några ställen i Sverige får vi stänga smådjursmottagningar för att klara vårt uppdrag", säger distriksveterinärchefen. LottaGyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På olika håll i Sverige har djurägare under våren varit oroliga över nivån på Distriktsveterinärernas beredskap, och möten har hållits där oron har ventilerats.
    En följd av mötena är att Distriktsveterinärerna har börjat söka kontakt med privatpraktiserande veterinärer som kan stärka upp beredskapen.

    ”Arbetet kommer att ta tid”
    − Vi vill gärna ha en dialog med privatpraktiserande veterinärer. De lokala mottagningar som ser behov har precis påbörjat detta arbete, så jag vet ännu inget om intresset från andra veterinärer, och arbetet kommer att ta tid, säger Peter Svensson, divisionschef för Distriktsveterinärerna.

    Laddar inför sommaren
    Därmed är det ingen snabb hjälp att vänta inför sommaren.
    − Sommaren är en ansträngd tid, eftersom andra aktörer stänger och trycket därmed ökar på vår verksamhet. Vi har bemanning för att klara beredskapen, men på några ställen i Sverige får vi stänga smådjursmottagningar för att klara vårt uppdrag, som gäller både djurskydd och smittskydd.

    Svårt utöka personalstyrkan
    Att utöka personalstyrkan sommartid är svårt och därför trimmas organisationen på andra sätt.

    − För varje sommar lär vi oss mer, och vi har bland annat infört ”kollega i beredskap”, som innebär att veterinärer kan ringa en kollega för rådgivning. Det ger en ökad trygghet för veterinären som är ute.

    Fler veterinärer behövs
    Peter Svensson menar att i Sverige som helhet lever Distriktsveterinärerna upp till beredskapskraven.
    – Sedan har vi utmaningar vid olika tidpunkter och i olika delar av landet, och jag skulle gärna se att det kom ut fler nyutexaminerade veterinärer. Det är något som hela branschen skulle behöva.

    Fakta

    Distriktsveterinärerna

    Fakta. Distriktsveterinärerna Distriktsveterinärerna är en del av Jordbruksverket och ska bland annat ansvara för att det finns en rikstäckande akut djursjukvård. Hur denna ska utformas är dock inte statligt reglerad, och inte heller vad som är rimliga geografiska områden för en veterinär som har beredskap. 2016 utförde Distriktsveterinärerna 328 084 förrättningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden