Sverige
10 juni 2017 18:52

Huset brann ner – ridsporten sluter upp bakom familjen

(Uppdaterad) Sällan har en division 1-tävling varit viktigare för en familj. Ridsporten har slutit upp bakom familjen Wallentinson som förlorade sitt hem i torsdags. Tack vare det kan döttrarna precis som planerat tävla och få glömma det hemska för en stund.

Huset brann ner – ridsporten sluter upp bakom familjen
Natten tii i torsdags brann huset upp. Redan i går var Leia och Ebba på banan igen med sina ponnyer.

Det har bara gått ett par dygn sedan familjen Wallentinson förlorade sitt hem i Norrliden i Västerbotten. Natten till torsdag drabbades deras hus på gården hårt av en brand, som startade i taket.

– Jag sprang ut i bara morgonrock och tittade och såg att taket var övertänt. Jag bara skrek på alla och precis när min hade fått ut den sista hunden kom elden farande nerför trappan, som ett eldklot, säger Unni Wallentinson.

Snabbt förlopp
På bara en kort stund blev hela huset övertänt och brann ner till grunden. Familjen klarade sig lyckligtvis, likaså deras hundar och katter. Stallet klarade sig också från branden, men mycket av utrustningen förutom sadlar och träns fanns i familjens källare och försvann därmed i lågorna precis som resten av familjens ägodelar.

Snabbt ryckte hästvännerna med Anna Spencer i täten ut. Anna kom mitt i natten och tog med sig hästar, hundvalpar och barnen hem till sin gård. Strax därpå startade Anna en insamling, som Västerbottens-Kuriren har berättat om,  och hästfolk från hela Sverige har bidragit.

– Det är helt otroligt och betyder allt för oss. Den här ”ridsekten” som vi brukar säga är så otroligt drivna. Jag har nästan inte ord för det, säger Unni och berättar att folk de inte ens känner har bidragit och ställt upp.

Försäkringsbolagets ”akutpeng” räcker till det viktigaste för en familj i det första skedet efter att i princip allt de äger har brunnit upp. Däremot räcker den inte till saker som säkerhetsvästar, hjälmar och ridkläder.

Får glömma det hemska
Tack vare insamlingen kunde familjen snabbt köpa igen det nödvändigaste i utrustningsväg till flickorna. Det gör att Ebba och Leia trots allt kan vara med på sin efterlängtade tävling där klubbens division 1-lag hoppar i dag och få glömma det hemska för en stund.

– Att vi får vara här på tävlingen betyder allt just nu. Här har tjejerna sina vänner och hästarna, och får känna att de har många omkring sig som bryr sig om oss. Det får oss att känna hopp, säger Unni.

Vad som händer framöver är än så länge oklart. Unni hoppas att försäkringsbolaget kan ordna någon form av baracklösning hemma på gården där familjen utöver hästar och hundar har närmare 90 får. Huset tros ta något år att bygga upp och innan dess väntar en vinter med temperaturer ner till 30 minus.

Mitt i chocken och den tuffa tiden är familjen Wallentinson tacksamma över den flykt som helgens tävling ger.
– Vi var här på tävlingen redan i går, bara dagen efter att huset hade brunnit ner. Redan då var det  ordnat så vi kunde fara och tävla, och Ebba kom till och med trea i lätt C. När vi är här är vi omgivna av vänner och tänker inte så mycket på att vi inte har någonstans att bo. Att vara här och ha ridsporten bakom oss känns väldigt, väldigt tryggt och läkande.

Uppdatering 15.30: Det blev en lyckad tävlingsdag för familjen. Ebba red en felfri runda för laget Lappmarksryttarna, som slutade på en fin andraplats. Leia red felfritt i Lätt B och placerade sig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden