Sverige
25 juni 2017 16:00

Omstritt stängsel fyller 150 år

I dag för 150 år sedan petenterades den amerikanska uppfinningen taggtråd. Stängslet slog igenom stort på 1800-talet men idag har allt hårdare lagar och regler minskat användingsområdet dramatiskt.

Omstritt stängsel fyller 150 år
I dag fyller taggtråden 150 år Foto: Arkivbild

Taggtråd är ett kraftigt omdiskuterat stängsel. Sedan det första patentet togs 1867 har åtskilliga ton taggtråd producerats och satts upp världen över. För drygt 20 år sedan såldes det 1 000 ton taggtråd varje år i Sverige, men i dag är försäljningen mindre än hälften så mycket, skriver ATL som uppmärksammar 150-årsjubileet av taggtråden. Allt hårdare lagar och regler minskar användningsområdet.

Sedan 2010 är det förbjudet att använda taggtråd till hästar, men taggtråd finns ändå i någon form på nästan alla gårdar. Inte som stängsel – men kvar i markerna som ett minne från forna tider och det kan vara nästan omöjligt att få bort. Taggtråden är nu inte längre något som ska skydda djuren från att komma ut ur hagarna, utan är något som man måste skydda djuren från att skada sig på.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden