Sverige
20 juni 2017 06:30

Ridning kan hjälpa strokepatienter tillbaka

Efter en stroke kan ridning vara ett effektivt sätt att återhämta sig.
Det visar resultatet av en svensk Studie som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Stroke.

Ridning kan hjälpa strokepatienter tillbaka
Av de som upplevde en ökad återhämtning återfanns hela 56 procent i ridgruppen. LottaGyllensten

I veckan rapporterade Vetenskapsradion i Svergies radio om den svenska studie som visat att personer som fått en stroke kan återhämta sig bättre med hjälp av ridning.

Studien, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Stroke, är gjord på 123 svenska män och kvinnor mellan 50-75 år.
Studiedeltagarna lottades till att få rytm- och musikbaserad terapi, ridterapi eller ingå i en kontrollgrupp som fick behandling i ett senare skede. Terapierna gavs två gånger i veckan under 12 veckor. 

Ryttarna upplevde återhämtningen positivt
Direkt efter behandlingen, samt vid två ytterligare tillfällen upp till ett halvår efter terapiveckorna, fick studiedeltagarna ange hur de upplevt sin återhämtning. Dessutom testades deltagarnas gång, balans, greppsstyrka och uppfattningsförmåga.

Deltagarna i både ridgruppen och rytm- och musikterapigruppen skattade sin upplevda återhämtning högre efter behandlingen jämfört med deltagarna i kontrollgruppen. Av de som upplevde en ökad återhämtning återfanns hela 56 procent i ridgruppen, 38 procent i gruppen med rytm- och musikterapi och 17 procent i kontrollgruppen.

I ett pressmeddelande kommenterar en av forskarna bakom studien, Michael Nilsson, gästprofessor vid Sahlgrenska akademin resultatet:
– Studien visar att det fortfarande går att bli bättre, även flera år efter en stroke. Med hjälp av motiverande och stimulerande program som involverar både den fysiska och den sociala miljön kan hjärnans aktivitet och återhämtning öka.
Hur kommer det sig att just ridning kan ge goda resultat?
– Ridterapi stimulerar många sinnen samtidigt. Till exempel, de tredimensionella rörelserna i hästens rygg skapar en sensorisk upplevelse som liknar den normala människans gång, säger Michael Nilsson. Detta visade sig genom att deltagarna i ridgruppen förbättrade både gång- och balansförmåga.
– Det verkar som om det är kombinationen av olika aktiviteter och stimuli, snarare än de enskilda komponenterna, som ger ytterligare fördelaktiga effekter vid strokerehabilitering, säger artikelns huvudförfattare docent Lina Bunketorp-Käll i samma pressmeddelande.

Forskarna kommer gå vidare med ytterligare analyser av resultaten. De har för avsikt att genomföra uppföljningsstudier med fler deltagare för att undersöka effektivitet, timing och kostnader.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden