Sverige
11 juni 2017 22:34
Ridsportplus

SVT:s granskning väckte känslor i ryttar-Sverige

SVT:s granskning av övergrepp inom ridsporten fick ett kraftfullt genomslag.
"Vi har fått väldigt mycket respons", säger programmets producent och berättar att de sedan programmet sändes har fått liknande uppgifter om flera andra ridsporttränare.

SVT:s granskning väckte känslor i ryttar-Sverige
Programmet om tränaren var det mest sedda Dold-programmet den här säsongen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Vi har fått väldigt mycket respons, både från sådana som råkat ut för den här tränaren och angående andra tränare inom ridsporten.

    Det säger Axel Gordh Humlesjö, som arbetat med programmet Ridtränaren i Dold i SVT. Programmet granskade en specifik, anonymiserad tränare och tio flickor i olika åldrar berättade om hur han utsatt dem för övergrepp. Trots flera anmälningar mot tränaren tilläts han arbeta kvar utan åtgärd från de klubbar som anlitat honom.

    261 000 tittare
    Första visningen av programmet nådde 261 000 tittare, trots att det gick en sen tisdagskväll.

    – Det är de högsta tittarsiffrorna för säsongen, konstaterar Martin Sundborn, redaktör för Dold.

    Hur många som sett programmet på SVT Play går inte att säga eftersom mätverktyget inte fungerar där, men bara via Facebook har programmet visats över 22 000 gånger.

    Många har också hört av sig till redaktionen med berättelser om liknande händelser, både om den aktuella tränaren och om andra.
    – Bara inom ridsporten har vi fått uppgifter om kanske fem-sex andra tränare som beter sig på samma sätt, säger Axel Gordh Humlesjö, reporter och producent av programmet.

    – Målet med programmet var inte att hänga ut en enskild person, utan att lyfta det till en systemfråga och se vilka som gjort detta möjligt, säger han, och tar uttalandet från ordföranden i klubben där tränaren senast var verksam som ett exempel på detta.

    ”Kan vara jävligt utmanande
    Ordföranden sade i programmet att det pågick en häxjakt och att dåligt omdöme inte är straffbart. Han sade också: ”Tjejer som är 16–17 år kan vara jävligt utmanande. Det är lätt att vi som män får hela skulden.”
    – Det uttalandet illustrerar den inställning som har gjort sådant här möjligt så länge. När det inte finns någon fällande dom är det lätt att avfärda påståenden.

    Senare i programmet, efter att tränaren blivit av med sin licens, ångrade ordföranden sitt uttalande.
    – Av de program jag gjort är detta det som jag blivit personligt mest engagerad i, genom mötet med alla dessa tjejer. De ville inte heller att det skulle bli ett hatdrev mot en person. De ville bara att det skulle få ett slut, säger Axel Gordh Humlesjö.

    Redaktionen ska nu bearbeta de tips som kommit in och fundera över vad nästa steg blir.

    En konkret följd av programmet blev att styrelsen i den klubb där tränaren varit verksam under våren avgick. En annan följd var att Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson skrev en debattartikel, där han slog fast att det behövs tuffare tag för att komma åt övergrepp inom idrotten och att det inte är någon demokratisk rättighet att vara tränare av barn och unga.

    Agera utifrån misstankar
    – I rättssamhället är du oskyldig tills du är dömd, men i våra kretsar kan vi agera även utifrån misstankar, säger Björn Eriksson till Ridsport.

    Björn Eriksson menar att ridsportens unga utövare riskerar att hamna mer i farozonen än andra idrottare.
    – Eftersom det finns en så stark känslomässig relation mellan de unga och hästarna, kan unga lättare bli måltavla för det jag vill kalla utpressning. Jag har haft en hästtokig dotter, så jag vet vilka band de får till hästarna.

    Men han vill också varna för att idrotten i stort är en lockande värld för dem som vill komma nära unga människor och har onda avsikter.
    – Var träffar du barn och ungdomar i dag? På förskolor och inom idrotten. Jag är rädd att vi inte riktigt fått upp ögonen för det ännu.

    Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridpports papeprsutgåva nummer 11-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden