Sverige
10 juli 2017 14:30

Efter stallbranden – hästsverige ställer upp för drabbade hästägare

Ingenting finns kvar efter den stora stallbranden i Rosersberg i fredags.
Nu sluter hästsverige upp i sociala medier för att hjälpa ägarna till de 13 hästar som förlorade både stall och all sin utrustning i lågorna.

Efter stallbranden – hästsverige ställer upp för drabbade hästägare
"Hästfolk är så engagerade och har brytt sig så otroligt mycket, det värmer verkligen oss som är drabbade" säger Anna Bergelin.

Anna Bergelin och hennes mamma har varsin häst uppstallad på Åshusby gård, ett inackorderinsstall för 13 hästar norr om Stockholm.
– Vi har stått där sedan 2011 och har trivts toppenbra, säger Anna och berättar om sin häst, ett piggt och fullt ridbart varmblod på 30 år vid Namn Iggy Turf.
På grund av Iggys aktningsvärda ålder vill hon helst inte flytta honom alls mer, men dessvärre har hon inget val.

Alla hästar på sommarbete
Det sommartomma stallet övertändes mycket snabbt natten till fredag. Alla hästar går på sommarbete och de flesta betade under brandnatten i sommarhagar bara några hundra meter från det brinnande stallet.
Varken djur eller människor skadades i branden som dessvärre orsakade stor ödeläggelse.

– Gården är över 100 år gammal och det är hemskt det som hänt, det har varit chockartat för alla oss som är inblandade, säger Anna Bergelin.
Trots chocken hade hennes stallkamrat Louise Brodin, ägare till tre hästar uppstallade på gården, sinnesnärvaro nog att kort efter branden starta upp en faceookgrupp där hon vädjar om hjälp till sig och de andra hästägarna på Åshusby.

Inte ens en ryktborste kvar
– Jag som ridit i 20 år har inte ens en ryktlåda kvar, säger Anna Bergelin.
– Man får väl säga att vi hade tur i oturen som inte blev av med våra hästar, och att alla har det bra på sommarbete just nu, men ingen av oss har någon som helst utrustning kvar nu, och det är såklart rätt problematiskt i sig.

Inte en pinal finns kvar i resterna efter det nedbrända stallet på Åsbyhus gård. Foto: Privat

Sadlar, täcken, grimmor och hinkar. Allt är borta. Men via Facebook har gåvor och hjälp rasat in sedan gruppen bildades efter branden.  
– Folk har erbjudit oss stallplatser, vi har fått hit kassvis med sadlar och täcken, många har swishat pengar, hästbutiker har erbjudit oss rabatter och gåvor och vissa människor har åkt riktigt lågt för att hjälpa oss. Det är rörande, säger Louise och fortsätter;
– Hästfolk är så engagerade och har brytt sig så otroligt mycket, det värmer verkligen oss som är drabbade.


Skam de som ger sig. Anna och Turf tog en skrittur i skogen två dagar efter branden. Barbacka, i lånad hjälm och med repgrimma. Foto: Privat

För hästägarna på Åshusby är framtiden just nu oviss, men Louise har gott hopp om att alla kommer kunna lösa sina situationer, åtminstone temporärt, i god tid innan sommarbetet är över.
– Det varma bemötande vi har fått i hästkretsar efter branden gör oss väldigt glada mitt i allt det här, vi får ta tag i det rent praktiskt allihopa nu till veckan, men innan dess vill jag säga tack till alla som stöttat oss hittills.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden