Sverige
22 juli 2017 09:24

Hästanläggning isolerad efter virusabort

I Blekinge har en större hästanläggning fått isoleras efter att flera hästar blivit sjuka. Provtagning visar att det handlar om virusabort.

Hästanläggning isolerad efter virusabort
Virusabort har konstaterats på en större hästanläggning i Blekinge län (bilden har inget samband med texten)

Den fruktade virussjukdomen EHV-1, även kallat virusabort eller abortvirus, har drabbat en större hästanläggning i Blekinge. Anläggningen är isolerad och provtagning visar att de sjuka hästarna bär på en allvarlig form av virusabort, skriver Blekinge Läns Tidning. Symptomen på de insjuknade hästarna ska enligt Blekinge Läns Tidning tyda på den allvarligaste varianten sjukdomen.

Virusabort påverkar hästens centrala nervsystem och hästarna får svårt att stå upp.”Hästar kan inte ligga några längre stunder och en häst som blir liggande i flera timmar på grund av förlamning har små chanser att klara sig” säger veterinären Sandra Draaisma till Blekinge Läns Tidning.

Om det finns dräktiga ston som drabbats av viruset, och därmed riskerarat att kasta sina foster, känner Draaisma inte till.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden