Sverige
29 juli 2017 09:18

Hästar kedjades fast vid turridning

Ett företag som arrangerar turridning i Härjedalen kejdar fast hästarna med fotbojor - trots att detta är förbjudet. Vittnen berättar att en del hästar har sår av kedjorna.

Hästar kedjades fast vid turridning
Så här kedjas hästarna fast när det är paus i turridningen. Annelie Frank

Det är ett norskt företag som har turridning i Sverige som använder den här otillåtna metoden. 

Ett vittne reagerade på hästarna hade blödande sår av fotbojorna och att de såg paralyserade ut. Varje häst hölls fast av två bojor runt nederdelen av benen och en kort kedja mellan dem. Detta gör att det gör ont när de rör sig och de tvingas att stå still på stället. De ska ha stått så här en hel natt. Metoden kallas för hobbling. 

Enligt Expressen har aktuell länsstyrelse gjort en inspektion av hästarna. Tidningen har också pratat med ägaren till hästarna som är oförstående till kritiken och säger att han följer norsk lagstiftning. Hästarna ska också ha besiktigats vid hemkomsten i fredags kväll och enligt hästägaren hittades inga sår eller andra skador på dem. 

Oavsett om hästarna har skador eller inte är detta sätt att binda dem olagligt i Sverige. Jordbruksverket skriver på sin webbplats att ”hästens rörelsefrihet får inte begränsas genom att du binder ihop olika delar av hästens kropp.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden