Sverige
11 juli 2017 11:40
Ridsportplus

Ridhjälmar ger för dåligt skydd

I Folksams senaste test av cykelhjälmar hade sex av elva hjälmar rotationsdämpningen Mips. I dagsläget finns bara en ridhjälm på den svenska marknaden som erbjuder samma skydd.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dagens standard för cykel- och ridhjälmar kräver ingen rotationsdämpning, hjälmarna testas inte för sneda islag. Men flera tillverkare av cykelhjälmar har ändå valt att tillföra någon form av rotationsskydd i hjälmarna, oftast Mips.

    Mips (multidirectional impact protection system) är en svensk uppfinning, där rotationskraften på hjärnan dämpas genom att hjälmen har ett innerskal i förhållande till hjälmstommen. Skyddet bygger på ett extra skal med låg friktion på insidan av hjälmen, som därför kan glida på hjälmens insida.
    – Bland cykelhjälmarna har det blivit betydligt vanligare med hjälmar med rotationsskydd trots att detta inte är något som hjälmtillverkarna premieras för i lagkravstesterna, säger docent Helena Stigson, forskningsansvarig på Folksam kring bland annat idrottsskador.
    – I vårt senaste test fanns Mips i tre av de fyra hjälmarna med bäst resultat. Vårt test är mycket mer omfattande än standarden, det innehåller fyra slagprov, varav tre gäller sneda islag.

    Olika lösningar
    Det finns andra lösningar för att skydda huvudet mot rotationsvåld:
    • En modell av cykelhjälm har ett gummiaktigt lager ytterst, nästan som ett hudlager. Det stannar upp fallet, så att hjälmen glider inuti ytterlagret.
    • Det finns även en motocrosshjälm som består av två stommar med gummipiggar och en fjäder mellan dem, vilket tillåter rörelse.
    • En design av en cykelmodell med ett överdrag i form av en hatt eller keps, visade sig i test fungera mot rotation genom att överdraget stoppade upp fallet så att hjälmen rörde sig inuti det.

    – Det finns smarta lösningar kring detta, säger Helena Stigson. Om fem-tio år har vi säkert helt andra lösningar på hjälmarnas skydd.

    ”Driver utvecklingen framåt”
    – Konsumenttester driver utvecklingen framåt med tuffare krav på de hjälmar som säljs, oavsett vad de ska användas till. Det kan bidra till ökad efterfrågan på säkra hjälmar, det har vi bland annat sett på cykelhjälmarna.

    På ridhjälmsfronten verkar utvecklingen mot säkrare hjälmar inte gå lika snabbt jämfört med cykelhjälmar, trots att fall från cykel eller häst oftast liknar varandra.

    Snett islag vanligare
    Fyra ryttare och tre cyklister per dag drabbas av huvudskador i Sverige, enligt KTH. I båda fallen är det vanligare med snett islag än ett islag rakt uppifrån på hjälmen. 
    En sned rotationsskada ger ungefär sex till sju gånger större deformationer i hjärnan än ett rakt slag mot huvudet.

    I dagsläget finns bara en ridhjälmsmodell på marknaden med inbyggd Mips, Back-on-Track EQ3. Flera tillverkare av ridhjälmar är dock uppe i ett förändringsarbete av sina hjälmar, eftersom EU håller på att revidera standarden för typkontroll .

    En ny ridhjälmsstandard kommer att publiceras i höst och träder i kraft då, säger Göran Dalin som är SvRF:s representant i den tekniska kommitté på SIS som hanterar frågor kring skyddshjälmar.
    – Från svensk sida hade vi hoppats på en något mer krävande standard och att rotationsvåld skulle testas i den nya standarden, men underlag och metoder för detta är ännu inte klart.
    – Arbetet med att ta fram en godkänd test för sneda islag är redan i gång, men det kommer inte att ingå förrän i den standard som kommer härnäst, inom ett par år.

    Göran Dalin tror på en utveckling för ridhjälmar, liknande den som skett för andra hjälmar. Inte som resultat av ny standard för tester, utan för att en del tillverkare väljer att utveckla nya hjälmar med rotationsskydd.

     

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 6 juli 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden