Sverige
8 juli 2017 08:00
Ridsportplus

Ridsportförbundet överväger att lämna Swede Horse

Ridsportförbundet utvärderar sitt delägarskap i Swede Horse och Breeders. Ett skäl till detta är kritiken mot att förbundet sitter på dubbla stolar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    −Det stämmer att vi utvärderar vårt engagemang. Vi behöver fundera på följderna av att Ridsportförbundet är utförare samtidigt som förbundet har en övergripande roll för Swede Horse liksom för alla tävlingar, säger Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.
    − Om vi är arrangörer är det svårt att samtidigt säga nej till en tävling.

    Ett syfte med Swede Horse är att säkerställa att det kommer fram ett bra hästmaterial till svenska ryttare.
    − Numera kan vi fråga oss om det är tillräckligt med unghästtävlingar ändå, utan att förbundet behöver engagera sig speciellt i Swede Horse, säger Ulf Brömster. Championatet är ett bra verktyg, men frågan är om vi behöver vara genomförare.

    Något beslut kommer inte att fattas i närtid, utan eventuella förändringar genomförs i så fall i samband med bolagsstämman nästa vår.

    Tar ingen vinst
    I dag är det SWB och Svenska Ridsportförbundet som tillsammans äger Swede Horse. Ägarna bidrar inte till arrangemanget ekonomiskt och tar heller ingen vinst därifrån, men utser ledamöterna i styrelsen. 

    För ordföranden i Swede Horse, Per Åberg, kommer det som en överraskning att Ridsportförbundets ordförande talar öppet om att delägarskapet utvärderas.
    − Men jag vet att det har förts diskussioner, och jag anser inte att Swede Horse står och faller med en förändring av ägandet. Swede Horse drivs som ett eget aktiebolag och vi utvärderar efter Breeders Trophy varje år. Vi upplever att evenemanget är väl etablerat och har ett gott anseende.

    Har inte påverkats
    Antalet anmälda SWB-hästar till Swede Horse har inte påverkats negativt trots ett större utbud av unghästchampionat.
    − Om Ridsportförbundet skulle dra sig ur bedömer jag att SWB med stor sannolikhet skulle fortsätta evenemanget som i dag. Sedan beslutet om att endast SWB-registrerade hästar får delta borde Swede Horse blivit än mer intressant för SWB, säger Per Åberg.

    ”Rakare och enklare”
    Att hitta en ny samarbetspartner om Svenska Ridsportförbundet drar sig ur är inte aktuellt, säger Olle Kindberg, ordförande för SWB.
    − Det kan bli både rakare och enklare att SWB blir ensam ägare. Jag vill understryka att det inte finns någon konflikt mellan Ridsportförbundet och SWB, men jag kan förstå att detta inte handlar om kärnverksamhet för Ridsportförbundet, som det gör för oss.

    Att Breeders Trophy lever vidare är Olle Kindberg helt övertygad om.
    − Breeders och bruksprovet är våra viktigaste verksamheter, och jag ser det som värdefullt att vi har en årlig granskning av unga svenskuppfödda hästar.

     

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 6 juli 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden