Sverige
21 juli 2017 12:30

Så hanterar du torka

Vattenbrist och beten som torkar ner är inte ovanligt så här års. Det gäller för den som har hästar att ha beredskap för båda sakerna och veta var det går att hitta information.

Så hanterar du torka
Betestillgången kan skifta under säsongen, och som djurägare bör man ha en reservplan om betet skulle ta slut tidigare än beräknat.

– Det gäller att planera och ligga steget före både när det gäller bete och vattentillgång, säger Annie Claesson, djurskyddshandläggare på Länstyrelsen Gotland.

På många håll i Sverige har det varit bevattningsförbud länge på grund av låga nivåer i grundvattentäkterna. Det finns också områden där beten har börjat torka ner även om det generellt sett är bättre betestillgång i år än förra året vid den här tiden. 

Alla djurägare har strikt ansvar över att deras djur har tillgång till tillräckligt med foder och vatten av bra kvalitet oavsett hur stor en eventuell torka är. 
– När det gäller bete ska man tänka på att djur inte får stödutfodras på alla beten. Har man ett sådant bete måste man kunna flytta djuren om det torkar ner. Man bör också tänka på att det kan vara svårt att få tag på foder om det är torka, och planera för detta i god tid, säger Annie Claesson.

När det gäller att planera för tillgången på dricksvatten till hästar är det till exempel lämpligt att kolla flödet i en eventuell egen brunn, kontrollera naturliga källor och kvaliten på vattnet i dem, ha en mobil vattentank och ta reda på var det går att hämta vatten om det skulle behövas. 

Efter de senaste årens larm om vattenbrist på flera håll i landet finns det numera en krismedvetenhet kring detta hos svenska myndigheter och organisationer. Det gör att det är relativt enkelt att skaffa sig koll på läget. 

Svenska myndigheters samlade krisinformation om vattentillgången med länkar till samtliga länsstyrelser.

SMHI:s information om vattenläget.  

LRF:s checklista vid torka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden