Sverige
21 juli 2017 08:10

Tillstånd indragna – måste sälja 200 hästar

En stor hästföretagare har efter inspektioner fått sina tillstånd indragna. Nu måste 200 hästar säljas inom 60 dagar - annars väntar vite på en halv miljon.

Tillstånd indragna – måste sälja 200 hästar
En företagare med omfattande hästverksamhet har fått sina tillstånd indragna. Nu måste 200 hästar säljas (bilden har inget samband med texten)

ATL skriver om hästföretageren som har en stor verksamhet med bland annat avel, försäljning och turridning. Verksamheten bedrivs över två län och därmed är det två länsstyrelser som är inbladade i beslutet.

Den ena länsstyrelsen ville ge hästföretagaren djurförbud. Inte på grund av misskötsel eller lidande utan på brister i djurhållning och anläggningar som inte åtgärdats. ”Det är många små brister och förelägganden över lång tid som ligger till grund för att vi inte tycker att han är lämplig för att driva djurverksamhet”, säger talespersonen från Länsstyrelsen till ATL. Länsstyrelsen konstaterade även att företagaren höll 20 hästar för mycket för sitt tillstånd.

Länsstyrelsen i det andra länet uppmanades att göra en kontroll hos hästföretagaren när denna var utomlands. Även dessa såg att det fanns fler hästar än det fanns tillstånd till.

Prövningen om djurförbud gick inte igenom, istället beslutade de båda länsstyrelserna om indragna tillstånd för hästföretagaren. Denna får i fortsättningen bara hålla nio egna vuxna djur och tre som någon annan äger. Nu måste över 200 hästar i verksamheten säljas och de flesta ska enligt föreläggandena säljas inom 60 dagar från delgivningsdatum – enligt hästföretagaren måste denne annars betala en halv miljon i vite per tillsyningstillfälle.
”Det blir 30-40 års avelsarbete som går till spillo”, säger hästföretagaren till ATL.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden