Sverige
19 september 2017 16:08

Familj som tog med hästar i flytten dömda för djursmuggling

Den danska familjen flyttade till Sverige och tog med sig sina djur, bland annat tio hästar. Det anmäldes inte till tullen och rätt papper saknades – nu har familjen dömts för smuggling.

Familj som tog med hästar i flytten dömda för djursmuggling
Införandet av djuren anmäldes inte till tullen. Lotta Gyllensten

En familjen har dömts i Malmö Tingsrätt för djursmuggling. Åtalet gällde 69 hundar, fyra getter och tio hästar som togs med när familjen flyttade från Danmark vintern 2014–2015, skriver Land Lantbruk.

Införandet av djuren ska inte ha anmälts till tullen och rätt dokumentation, så som hästpass och hälsointyg, saknades.

Skånska Dagbladet var en av tidningarna som berättade om fallet när åtal väcktes i våras. De rapporterade då att det hela upptäcktes när en kontroll gjordes av länsstyrelsen på familjens nya gård i Skåne 2015 efter att en anmälan inkommit. Samtliga hundar var vid kontrollen magra och flera andra djur, inklusive hästar, var också vanskötta. De fyra personerna fick förbud att driva sin verksamhet med hundar och efter Jordbruksverkets utredning om smugglingen landade saken hos Tullverket. 

Tingsrätten dömdes nu pappan i familjen, som körde djuren till Sverige, till dagsböter och villkorlig dom medan övriga tre familjemedlemmar dömdes till dagsböter för smugglingen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden