Sverige
15 september 2017 07:30
Ridsportplus

Ny studie: Rörig miljö ökar olycksrisken för ryttare

I Kentucky har forskare analyserat tillfällen då ryttare skadat sig i ridrelaterade olyckor. i 16% av de fall som forskarna tittat närmare på hade olyckan inte med ryttaren att göra, utan berodde på personer i omgivningen.

Ny studie: Rörig miljö ökar olycksrisken för ryttare
Om ett tillbud inträffar på tävling är många ryttare helt oförberedda och hinner inte skydda sig mot att bli skadade, visar ny forskning. Ryttarna på bilden har ingenting att göra med studien.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En grupp amerikanska forskare med specialistkunskap om säkerhet inom ridsport har noga gått igenom 266 ridolyckor. De visar i sin nyligen publicerade studie att 63 procent av de studerade olyckorna helt hade kunnat undvikas.
    Dessutom upptäcktes att cirka 16 procent (en av sex) av olyckshändelserna berodde på andra personer i omgivningen.

    Anledningarna till incidenterna kunde delas in i fem kategorier:
    • Utrustningen användes inte korrekt.
    • Dåligt beslut av den som hanterade hästen.
    • Allmänt bristfällig kunskap om hästars beteende.
    • Felaktig information.
    • Dåligt uppförande vid ridning (till exempel på framridning eller turridning).
    Denna typ av ridolyckor medförde oftare (44 procent) att ryttaren skadade sig så allvarligt att sjukhusvård var nödvändig, jämfört med andra typer av ridolyckor (21 procent).

    Ryttaren har fokus på hästen
    Förklaringen till detta tror forskarna ligger i att en ryttare är så koncentrerad på sin häst och den närmaste omgivningen, att de inte ägnar mycket uppmärksamhet åt vad andra gör runt omkring dem. Om ett tillbud inträffar är de helt oförberedda och hinner inte skydda sig mot att bli skadade.

    Det är William Gombeski och hans kollegor vid universitetet i Kentucky som gjort genomgången och de vill lyfta fram dessa fakta för att ridskolor, träningsstall och turistanläggningar ska bli medvetna om dem.
    – Vi tror att kunskap och medvetenhet är viktigt för att undvika olyckor som skulle kunna förebyggas, säger William Gombeski. 
    – Håll ett öga på andra ryttare och åskådare, utbilda dem som hjälper till med hästarna och undervisa om hästars beteende.
    Det är inte bara ryttare som riskerar att skadas på grund av omgivningen; 46 procent av cykel­olyckor beror på andra cyklister, bilister eller fotgängare.

    Källa: Preventing horse-related injuries by watching out for other humans, Gombeski et al. Journal of outdoor recreation and tourism 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden