Sverige
23 september 2017 07:30
Ridsportplus

Stora prispåslag på hästvaccin

En dos vaccin för hästinfluensa kostar drygt 100 kronor på apoteket. ńndå kan det kosta upp till en tusenlapp att injicera det i hästen.
Veterinärer dubblar ibland priset på vaccin ut till konsument, trots att de inte har rätt att tjäna pengar på läkemedel.

Stora prispåslag på hästvaccin
En injektion kostar en slant.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många veterinärer och hästkliniker har ett fast pris för vad en vaccination mot hästinfluensa kostar. Om du får din häst vaccinerad på klinik är det lägsta priset Ridsport hittat 300 kronor, medan många kliniker ligger på mellan 400 och 500 kronor.
    Distriktsveterinärerna tar 570 kronor om du kommer med din häst till en av deras kliniker och får den vaccinerad.

    ”Påslag för inkurans”
    – I den summan ingår veterinärens arbete. Vi måste också göra påslag för inkurans, alltså värdeminskning utifrån hållbarhet, och kostnader för lagerhållning, säger Thomas Svensson, biträdande chef och marknadschef för Distriktsveterinärerna.
    – Det finns en bestämmelse om att veterinärerna inte har rätt att tjäna pengar på läkemedel. Där­emot har man rätt att ta betalt för kostnader i samband med hanteringen. Min bedömning är att det generellt sett handlar om ett påslag på omkring 30 procent på inköpspriset, säger Thomas Svensson.

    Dyrare med stallbesök
    Om veterinären åker ut till hästen blir det oftast betydligt dyrare. Flera uppsökande veterinärer tar från 900 kronor för en vaccination mot hästinfluensa, och då ingår arbete och restid. 
    Men även påslaget på själva läkemedlet kan vara stort. Ridsport har sett exempel på att veterinärer fakturerar 220 kronor för själva vaccinet, trots att apotekens pris ligger på runt 120 kronor för en dos, alltså ett tillägg på betydligt mer än 30 procent.

    – När det gäller just vaccin kan kostnadspålägg för lagerhållning och svinn bli lite högre då vacciner måste hållas i en obruten kylkedja och kasseras om minsta misstanke om fel föreligger, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, som inte ser någon risk för att priset skulle få färre att vaccinera sin häst.
    – Vid besöket får veterinären ofta göra så mycket mer än att bara ge en spruta, och svara på frågor om ­olika saker, som veterinären många gånger inte tar betalt för separat.

    Fakta: Vacinkostnader

    Sedan apoteksmarknaden av reglerades 2009 råder fri prissättning på djurläkemedel, och det finns ingen statlig myndighet som kontrollerar priserna på djurläkemedel.
    Flera apotek har dock en liknande prissättning på vaccin mot hästinfluensa: 

    • Apoteket tar 1 297 kr för Equilis Prequenza, 10 doser, och 1 178 kr för Proteq Flu, 10 doser.
    • Apoteket Hjärtat tar 1 038 kr för Equip F, 10 doser.

    Denna text publicerades första gången den 21 september i Ridpsorts pappersutgåva nummer 18-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden