Världen
23 maj 2012 11:41

Häst tog sig ur transport

Stoet Elding lastades på släpet hemma i norska Ytre Enebakk, för att köras till en träning. När ägaren stannade för att titta till hästen utmed vägen fick hon en chock - släpet var tomt.

Yvonne Sariberget körde i cirka 60 kilometer i timmen på 80-vägen med rejäl bil och nytt släp, när hon kände att det krängde till lite bak i släpet. Hon stannade till men då var det lugnt och hon körde därför vidare. En liten stund senare stannade hon ändå för att se så att allt var som det skulle  i släpet, men när hon öppnade dörren så trodde hon inte sina ögon.
– Släpet var tomt! Jag trodde först att jag var helsnurrig, men sedan insåg jag att hästen måste ha tagit sig loss, vänt sig om och hoppat ut över baklämmen, berättar Yvonne för norska sajten Hest.no.

Yvonne brukade köra med överluckan öppen, då hon anser att det är bäst för hästen. Men nu blev det en väg ut för Elding.
Yvonne hoppade in i bilen och gav sig ut för att leta efter stoet. Efter ett par kilometer såg hon bilar som stod stilla på vägen, och förberedde sig på det värsta. Mitt bland bilarna stod Elding.
– Plötsligt kom Elding gående tvärs över vägen, hon såg hel ut och gick jämnt på alla fyra benen. Jag var i chock, jag både grät och skakade, säger Yvonne.

Elding hade hoppat ut genom den öppna överluckan på transporten – höjden blir närmare 1,90 meter – och släpats efter i farten i drygt 40 meter. På vägen finns pälsspår, på baklämmen kan man se märken efter framhovarna och bakhovarna har lämnat avtryck i taket.
– Jag kommer aldrig mer att köra med bakluckan öppen, konstaterar Yvonne.

Stoet undersöktes av veterinär, som konstaterade att hon klarat sig undan med skrapsår, och för att slippa lasta Elding på släpet igen bestämde sig Yvonne för att gå hem till gården – en promenad på tre och en halv timme. Tio dagar senare var Yvonne tillbaka i sadeln på Elding.

Läs hela historien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden