Världen
27 oktober 2014 08:02

Kön spelar ingen roll, enligt forskare

Ny australiensisk forskning visar att hästar inte reagerar på vilket kön du som ryttare på hästen har. Stressnivåerna visade ingen skillnad för vare sig man eller kvinna.

Kön spelar ingen roll, enligt forskare
Manlig eller kvinnlig ryttare spelar ingen roll, hävdar australiensisk forskning. (Obs. Ryttarna på bilden har inget samband med artikeln)

Enligt Horse & Hound testade de australiensiska forskarna olika stressnivåer hos hästarna när de reds och hoppades över hinder.

– Man har ofta förutfattade meningar om att kvinnor är känsligare ryttare än män. Om det är så, borde manliga och kvinnliga ryttare får olika typer av respons från deras hästar, resonerar Natascha Ille, författare till studien.

Åtta hästar reds av både en manlig och en kvinnlig ryttare, som båda hade liknande ridförmåga. Mängden kortisol i hästens saliv, vilket är en stressindikator, och deras hjärtfrekvens mättes både före och efter. Dock kunde man inte märka någon skillnad oavsett vem som red.

– Förutsatt att det inte finns någon skillnad i ridförmåga, verkar det inte som att det hästarna reagerade på om det var en kvinna eller man som red.

Laura Collett, fälttävlansryttare, tycker dock inte att man kan generalisera.
– Alla ryttare har sin egen individuella stil – jag är inte säker på att kön spelar någon roll. Vissa hästar som är starka i munnen passar bättre med män som rider med mer naturlig styrka. Likväl, finns det många män som rider med mer känslighet än vissa kvinnor, säger hon till Horse & Hound.

Det mindre forskningsunderlaget, åtta hästar och två ryttare, kan också anses som i minsta laget för att dra sådana slutsatser.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden