Världen
17 december 2014 17:29

22 hästar förgiftade av foder

22 hästar i USA har blivit förgiftade av antibiotika i foder. Fyra har dött och för övriga finns ingen räddning.

I fodret, som kom till de 22 hästarna på Masterpiece Equestrian Center i Davie, Florida, i slutet av september, fanns en antibiotika som används i foder till växande kor men som är giftíg för hästar. En häst dog relativt snart men när ytterligare två dog undersöktes kropparna av en veterinär som fann halter av antibiotikan Monensin skriver Dagens Nyheter med nyhetsbyån AP som källa.

Ytterligare en häst har sedan dött och för de 18 kvarvarande finns ingen räddning. Enligt AP är hästarna allt från ponnyer värderade till 25 000-50 000 dollar till tävlingshästar värda hundratusentals dollar.

Företaget, som tillverkade fodret har hittat ytterligare en, för hästar giftig, antibiotikasubstans i fodret, anger  kontamination som en trolig orsak. Företaget tror att det giftiga fodret endast levererats till Masterpiece men har återkallat allt hästfoder och stoppat fortsatt tillverkning.

Florida’s Department of Agriculture and Consumer Services utreder händelsen och hästägarna kommer att kräva foderföretaget på ekonomisk ersättning för de förgiftade hästarna som får extra omvårdnad den tid de har kvar i livet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden