Världen
14 december 2014 13:36

Nya i toppen för FEI

(Uppdaterad) FEI:s generalförsamling har gått lugnt och snabbare än väntat genom hela sin agenda. En ny nation har blivit medlem och hittills har alla agendapunkter bifallits utan frågor. Den nya ordföranden har applåderats länge och ofta.

Nya i toppen för FEI
En ordförande går och en ny kommer in. Ingmar de Vos viskar men det hörs i mikrofonen. - Tack för allt stöd du har gett mig, du är fantastisk.

FEI hade när generalsförsamlingen började 142 nationella förbund, efter mindre än 15 minuter var de 143 stycken.
Mary B Kinks beskrev hur Angola nu uppfyller kraven för att bli FEI-medlem. 
– De har en liten verksamhet men det finns potential för sporten i landet, konstaterade hon efter en veckas studiebesök. Angola är nu accepterad som medlemsnation.

För att en generalförsamling ska ha giltighet krävs att ett visst antal nationer finns närvarande, 67 krävdes för validitet. Det uppfylls med råge då 89 NFs är plats och 131 totalt kan delta i röstning via ombud.

John Madden, ordförande i hoppkommittén, har den olympiska statusen högst på agendan men påminner om att det är hästens som ska stå i första rummet, vad är bra för hästarna.

Frank Kempermann, ordförande i dressyrkommittén, meddelar att kürbedömningen får ett nytt hjälpmedel för svårighetsbedömningen. Det har tidigare presenteras och är designat av dressyrdomaren Katrina Wüst.
Det blir inget hjälmtvång vid vet-check för unga ryttare, det är en rekommendation men inget krav.

Ulf Wilken, ansvarig för para-dressyr, annonserar ett Para-Forum i mars 2015 där grenen ska diskuteras med tonvikt på framtiden. Det krävs bland annat regelförändringar i kraft av allt bättre hästmaterial.

Ingen hade några frågor alls om distansen trots ett år präglat av personalbyten, skandaler och negativ publicitet.

Olympisk avrapportering
OS i Tokyo har en egen plan kallad Agenda 2020 och har ventilerats under generalförsamlingens tidigare möten. Prinsessan Haya pratade om hur väsentligt det är att alla förbereder sig på ett nytt mindset för att kunna bli kvar som olympisk gren.
– Vi behöver evenemang som på olympisk nivå avslutas med en medaljutdelning, varje gång, förklarade hon.
– Acceptera det faktum att varje enskilt nationellt förbund kan behöva ge upp sina punkter för att FEI:s bästa ska gälla, fortsätt uppföra er som ni har gjort de tre senaste generalförsamlingarna så har ni inga problem framför er.

Tim Haddaway rapporterar för organisationen i Rio 2016. Hästdisciplinerna är lyckligt lottade eftersom en existerande anläggning ska användas, det är dock inte i Rio de Janeiro. Där krävs det en hel del arbete med nya stallar, bostäder för hästskötarna och arbete med underlag till terrängbanan bland annat. Fälttävlan börjar 6 augusti 2016, dressyren 10 augusti och hoppning går ut som sista gren.

Då Ingmar de Vos har valts till ordförande har han avgått som befintlig generalsekreterare. Till ersättare utsågs Sabrina Zeender som kommer att vara tillförordnad tills någon annan kandidat utsetts, om någon.

FEIs styrelse ska enligt stadgarna ha en god fördelning på stolarna mellan de regionala grupperna och de olika disciplinerna. Med en ordförande från Grupp II kunde John Mc Ewen inte stanna som 1:e vice ordförande i styrelsen. Han blev utsedd till ansvarig för veterinära frågor men går ur generalförsamlingen med en mycket mindre roll i framtiden då ordförande Hayas inofficiella stöd var för Ingmar de Vos. 

Hoppkommitténs ordförande John Madden utsågs till 1:a vice ordförande som ersättare till McEwen då Madden representerar Grupp IV.
Ordföranden för Grupp VII Hans Eminens Sheik Khalid Bin Abdulla Al Khalifa utsågs till 2:a vice ordförande. Han är vice premiärminister i Bahrain till vardags i tillägg till olika styrelseuppdrag som för Gulf Air, Mumtalaktat med flera.

FEI Tribunalen hanterar alla fall med disciplinära brott och deras arbetsbörda i år har varit lättare än tidigare:
Doping 7 fall
Otillåten medicinering 7 fall
Snabbhanterade fall ”Fast Track” 20 fall (Detta är fall där det bara handlar om en enda substans och där parterna accepterar en enklare handläggning). Fallen, doping och otillåten medicinering, är lika fördelade mellan hoppning och distans med sex fall för varje disciplin. Grupp VII hade bara fyra fall under 2014, de stod tidigare för en majoritet av fallen.

Lord Stevens talade om den Integrity Unit som hans bolag Quest haft ansvar för under en längre tid.
– Det har inte kommit ett enda dopingfall från de evenemang där vi haft kameraövervakning i stallarna, konstaterar han.
– Det är tveklöst ett mycket verksamt verktyg.
Han nämner inte med ett ord den stora skandal med en dubbelgångare i ett distanslopp 2012 som tog otroligt lång tid för enheten att utreda och inte resulterade i någon enda åtgärd.

Roly Owers representerar FEI partnern World Horse Welfare som står för det goda samvetet varje generalförsamling. Han höjde ett varningens finger åt en allt mer nöjd församling som är lite blind för kraften i sociala medier. Han menade att distansen och dressyren båda innehåller många element som är röda skynken för allmänheten och det måste hållas i schack av oss själva.
– Vi måste leda arbetet med sporthästarnas väl och ve, inte följa andras exempel – leda istället för att följa. Det gäller att leva efter ”Code of Conduct” varje dag i akt och handling, inte bara som en läpparnas bekännelse.

Fabien Grobon, ansvarig för VM i Normandie, presenterar resultatet av mästerskapet. Han visar en film som delar alla de gloriösa ögonblick för sporten som faktiskt fanns under VM, hästarna och ryttarnas insats var fantastisk. Den slutgiltiga rapporten är inte klar än men sex av 10 besökare kom från andra länder än Frankrike. Organisationen kommer inte att återbetala biljetter för de som inte lyckades komma till fälttävlansevenemanget i Le Pin, istället skickas 1100 DVD från evenemanget ut. Budgeten på 80 miljoner euro kom till en stor andel från regionen Normandie, justnu siktar de på att gå jämnt upp.

Hans Eminens Sheik Khalid Bin Abdulla Al Khalifa håller ett tacktal till HKH Prinsessan Haya, ”vår absoluta favoritordförande som under sin tid har förändrat FEI till att bli ultratransparent”.
– Vi är alla otroligt ledsna över att du ska lämna vår familj, tack för åtta år av ära och gloria som du givit FEI. Vi kommer aldrig att glömma dig.
Med det utsåg församlingen HKH Prinsessan Haya till att bli hederspresident för all framtid.

Årets generalförsamling avslutades av den nya hedersordföranden HKH Prinsessan Haya.
– Nu när ni valt Ingmar de Vos så låt honom arbeta för er, oavsett om ni röstade på honom eller inte. Erbjud ert kunnande och er expertis, alla hästar får en klapp efter varje runda på banan, det behöver en ordförande också då och då. Glöm var ni kommer ifrån, ni är en familj definierad av sin kärlek till hästen.

Agenda

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden