Världen
13 december 2014 15:29

Utfrågade kandidater på rad

Utfrågningen av de potentiella kandidaterna för att bli FEIs nästa ordförande är klar. Om det fanns brännande frågor att ställa så var det ingen som passade på. Däremot blev skillnaden mellan de fem kandidaterna mycket tydlig. Vi har mötesanteckningarna du inte får från FEIs presstjänst.

Utfrågade kandidater på rad
Här sitter gossarna på rad. Från vänster Pierre Durand, John McEwen, Ingmar de Vos, Pierre Genecand och Ulf Helgstrand. liz@lizgregg.com

När det var dags för utfrågning av kandidaterna fanns alla möjligheter att både ställa brännande frågor och få heta svar. Men nej, de flesta frågor har förmodligen klarats av i enrum under kandidaternas rundvandring till de regionala grupperna. De olika kandidaterna kan delas in i två grupper, insides-spelare och outsiders. John McEwen, Ingmar de Vos och Ulf Helgstrand har alla detaljerad insikt i FEI från insidan. Det präglade deras svar i paneldiskussionen. Pierre och Pierre, Durand och Genecand, är de verkliga outsider-representanterna trots att Durand varit ordförande i det franska förbundet under 90-talet. 

Läs om deras presentationer av sig själva tidigare idag.

Här är vårt referat av paneldebatten fråga för fråga.

Pierre Durand får frågan från Taipei om han verkligen kan behålla Ingmar de Vos som generalsekreterare, när de Vos själv säger att han inte tänker stanna som generalsekreterare. Vilka förändringar tänker han genomföra på FEIs huvudkontor.

Durand duckar för själva huvudfrågan och deklarerar bara att han kan arbeta tillsammans med de Vos, har gjort det förut och de litar på varandra. Angående HK så gillar Durand stabilitet men vill se närmare samarbete mellan de nationella förbunden och HK.

Regine Fitzner, ordförande från Virgin Islands frågar Ingmar de Vos om vilken generalsekreterare han vill ha om han blir vald samt vilka de andra vill ha som generalsekreterare.

Ingmar de Vos deklarerar att han vill bara vara ordförande, andra frågor tar han inte ställning till.
– Om jag blir vald avgår jag omedelbart som generalsekreterare och rekommenderar styrelsen att utnämna någon av medarbetarna som temporär lösning.

Det ställs en generell fråga om hur de olika kandidaterna ska möta utmaningarna för mer tv-tid.
Ulf Helgstrand betonar att formaten måste ändras för att bli mer attraktiva.Det måste bli mer begripligt enligt honom..
Pierre Genecand har undersökt andra sporter för att se vad som lyckats för andra. Han trycker på att regler och paketering måste bli enklare, det är för svårt att förstå de olika serierna. Han tror på sponsortillströmning med ett riktigt format.
Ingmar de Vos menar att FEIs kommersiella portfölj måste värderas rätt och ger Longines World Cup som framgångsreceptet. Enligt honom har sporten ökade tittarsiffror och de två senaste mediaavtalen med EBM och SKY visar att sporten är säljbar.
John Mc Ewen refererar till sin erfarenhet från den brittiska organisationen där han hade ansvar för sponsorfrågorna. Enligt honom är exponeringen bra men konkurrensen hårdnar, det blir allt svårare att ta en större bit av kakan framåt. Enligt honom är produkterna bra, de måste bara synas mer globalt.
Pierre Durand menar att FEI måste vara självförsörjande och att de ska arbeta efter ett mer hållbart koncept (inte i det ekologiska perspektivet dock). Han menar att de program som han implementerade för det franska förbundet som skapade höjd omsättning ska kunna upprepas för FEI.

Suha Eid, generalsekreterare från Jordanien vill fråga Pierre Genecand om varför han i sin blog kritiserade VM-organisationen så öppet när han som blivande ordförande förväntas vara diplomatisk.
Pierre Genecand förklarar att han aldrig haft några blogg-inlägg på sin websida och att han inte vet vad som åsyftas.
Frågeställaren hävdar sedan att bloggen tagits ner och inte finns längre.

En brittisk representant frågar John McEwen om han verkligen frågade Ingmar de Vos om han ville ställa upp som generalsekreterare.
McEwen förklarar att han gick till Ingmar först innan han aviserade sin kandidatur men svarar inte i detalj på om han fick ja på sin fråga.

En generell från om hur FEI Solidarity skall fortsätta under de respektive kandidaternas regim.
Ingmar de Vos menar att programmet är en baby som måste få näring. Han vill se mer medel öronmärkta för programmet i framtiden.
John Mc Ewen är inne på samma linje vill se mer medel från FEI, från sponsors och privata bidragsgivare, både i form av kontanter men också i form av kompetens.
Pierre Genecand instämmer med föregående talare men vill få sponsorerna att bidra mer med hjälp av media och samarbete. Han är uppenbart skakad av anklagelsen om en blogg.
Pierre Durand menar att utvecklingen går via att skapa en högre nivå på sporten i varje land, då följer bredden med. Han redogör för ett en hel portfölj av olika program som skulle kunna ingå i en fyraårsplan för det är vad som krävs minst för att göra en skillnad. – Utveckling kan inte diskuteras på årsbasis.
Ulf Helgstrand menar att vi är alla benägna att applådera FEI Solidarity, som är ett fantastiskt program. (red. not det är Prinsessan Hayas hjärtebarn och gav henne en andra mandatperiod). Han vill hellre se ett samarbete mellan olika nationer, för om vi vill finns det en väg och det är mycket mindre kostsamt.

Theo Ploegmakers från Holland, vill ha svar från Ingmar de Vos om de två senaste bekymmersamma åren och han syftar på skandalerna inom distansen efter att de Vos bett honom förtydliga sig. Hur tänker Ingmar de Vos reparera FEIs rykte?
Ingmar de Vos betonar hur viktigt integritet och transparens är för FEI, det behöver förbättras. Han menar att FEI måste tidigare upptäcka problem för att kunna bli proaktiva i arbetet med att ta hand om tänkbara bränder. Han vill att de olika nationella förbunden ska bli snabbare på att ta hjälp av FEI innan det blir en mediaskandal, bara med samarbete kan det bli bättre.

En generell fråga, hur ska ridsportens status stärkas inom den olympiska rörelsen?
Pierre Genecand understryker att olympisk status är viktigt och vägen dit är många nationer som deltar inom respektive gren.
Pierre Durand menar att det stora hotet är att två discipliner kan åka ut från OS. Som olympisk medaljör är han den som bäst kan försvara fortet, anser han.
John McEwen pratar om att exluderandet från den olympiska familjen är kostnadsdrivet och att det finns en inbyggd konflikt i att bli mer mediatillvänd och samtidigt inkluderande med många deltagande nationer. Sporten ska bli kostnadseffektiv, av toppkvalité och tillgänglig.
Ulf Helgstrand menar att mer fokus måste läggas på rensport och hästvälfärd. Formatet behöver förändras, hur göra dressyr mer begripligt när domarnas siffror skiljer sig så mycket i dressyren. Han har svårt för att acceptera att kval sker på olika nivåer på olika kontinenter men erkänner att det är svårt att behålla många nationer utan olika kval.
Ingmar de Vos refererar till det olympiska projektet OS 2020 och betonar att ridsporten är inte så helt illa ute som det ibland hävdas. Ridsporten klarar det till exempel genom könsjämlika lagklasser och att kravet på att delta genom att bidra med medel och kompetens till OS-arrangörerna. För honom är den stora utmaningen att få med fler nationer som klarar den olympiska nivå. de Vos känner sig lugn inför utmaningen.

World Horse Welfare undrar vad kandidaterna har för prioritet på hästvälfärd under de kommande åren.
John McEwen menar att vi behöver bli mer proaktiva och utvärdera de olika riskerna för hästpopulationen såsom underlag. Han är ganska stolt över ridsporten med sitt enligt honom starka fundament av inspektioner och vet-checks. McEwen menar att FEI behöver bli bättre på att tala om precis hur bra vi är på att ta hand om hästarna. Han menar att det finns inget som talar för att vi överanvänder hästarna, det saknas fakta. Ju mer information vi har desto bättre är det, säger han. Han menar att det finns massor av djurrättsgrupper som har liten eller ingen förståelse för att hästar används i sport och jordbruk och ridsporten behöver jobba med de djurrättsgrupper som har en förståelse.
Ulf Helgstrand menar att ett av de största framgångarna är när de i Danmark för några år sedan lyckades enas om att hästen är till för att användas. Han refererar till att ny lagstiftning i Danmark kräver att alla boxar byggs om till 3,30×3,30 och att det finns ingen fakta som visar att hästar mår bättre i sådana. Problemen finns under elitnivån, där borde det granskas menar Helgstrand.
Ingmar de Vos vill att det ska göras mer forskning för att hitta bättre vägar till att ta hand om hästarna men det ska göras av specialister.
Pierre Genecand vill se ett mer snabbfotat FEI som reagerar snabbt för att hindra mediastormar. Förbundet bör agera snabbare och med mer transparens, alltid på hästens sida. Det kan inte ta sex månader att komma med besked om sanktioner, vi vill inte landa där cykelsporten är idag, menade han.
Pierre Durand anser att frågan om hästvälfärd är enormt viktig. Han poängterar att hästen inte valt sin sportkarriär och att det gör kraven på ryttare, tränare och FEI så mycket högre. Hans kärlek till hästar och sporten gör att han kommer inte att leverera några tomma löften, regler är till för att följas. Exemplifierar med att dopingprotokollen måste uppdateras och regelverket stå över allt annat.

Representant från Cambodia vill veta hur kandidaterna möter utmaningarna för små nationella förbund så att de kan växa.
Ulf Helgstrand gav det uppenbara svaret och fick applåder och skratt:
– Idag kan ni få allt ni vill, idag är det dagen före valet. Imorgon är en annan sak.

En avslutande runda
Ulf Helgstrand:
– Jag är bäst, Ingmar de Vos är näst bäst.

Pierre Genecand:
– Vi tycks alla ha samma idéer, vi vill alla hjälpa till och ha ett starkt FEI. Jag har tiden och möjligheten att hjälpa till, kompetensen och viljan att resa till er alla, desutom jag kan göra ett stopp i Lausanne innan jag åker hem till Geneve.

Ingmar de Vos:
– Tack för en trevlig valkampanj, den har förts på högsta nivå.

John McEwen:
– Vi är vid ett vägskäl, vi har inga kungliga kandidater. Ni har alla läst våra manifest och ni har ett väldigt viktigt val att göra. Jag hade inte anmält mig som kandidat om jag inte ansåg att jag kunde göra ett bra jobb.

Pierre Durand:
– Om jag blir vald så fattar jag beslut enligt tre principer: tjänar det hästens bästa intresse, tjänar det det allmänna intresset och är det bra för FEI. Jag vet inte allt från insidan på FEI som andra men jag är beredd att jobba för att FEI ska växa och utvecklas.

Ikväll är det galamiddag och utdelning av FEI Awards samt otroliga mängder minglande, tisslande och tasslande för att diskutera. Trots det omaka i situationen, en anställd som söker ordförandeskapet medan han fortsätter att ha en beslutsfattande roll, verkar Ingmar de Vos vara en lågoddsare i kraft av sina kontakter och kompetens.

Han blir då i förlängningen en ren fortsättning på HKH Prinsessan Hayas ordförandeskap. 

Imorgon bitti svensk tid går de nationella förbunden in i omröstning. FEI webb-tv sänder gratis med början kl 6.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden