Världen
13 december 2014 12:59

Kandidater på rad

FEIs generalförsamling i Baku pågår för fullt. Idag presenterar de fem kandidaterna sig för de olika nationernas representanter.

Kandidater på rad
Avgående ordföranden HKH Prinsessan Haya med Dansk rideförbunds ordförande Ulf Helgstrand under Junior och young rider EM på Broholm (Mudholm) 2012.

Det är Baku i Azerbadjan som står värd för årets stora årsmöte inom ridsportens högsta organ FEI. I år har representanter för 89 nationer av de över 142 medlemsländerna samlats. Så är det också ett helt avgörande möte, för första gångne på åtta år ska det bli en ny ordförande då HKH Prinsessan Haya efter flera turer kliver av. 

De fem kandidaterna hade femton minuter var till att presentera sig och sin vision på. Av döma av de inledande reaktionerna på talen så kommer de nationella representanterna att välja någon ur de egna leden. Nu återstår en en webb-tv-sänd frågestund, en galamiddag ikväll och imorgon söndag går de till val. 

Här är korta summeringar av de olika kandidaternas presentationer. För att se utfrågningen på Webb-tv (gratis sändning) gå hit.
Tidigare artiklar om FEIs generalförsamling  

Pierre Durand kickstartar sin presentation med att återge sin sportkarriärs mest gloriösa ögonblick tillsammans med Jappeloup. Han spinner sitt tal runt drömmar om olympisk ära, sportens utveckling i andra länder och till ekonomiska förutsättningar. Möjligheter för alla oavsett ursprung är hans nobla vision.
– Vi är ingenting utan den olympiska statusen, menade han i sitt tal och fortsatte trycka på vikten av arbetet med IOC. FEI tillhör ingen, det tillhör sig själv.  Jag står helt fri från band till någon och representerar alla intressenterna.
Han visar ännu en film om sig själv, sina huvudpunkter är att söka stöd för för idéerna hos utvecklingsländerna inom sporten. Att FEIs anställda ska vara till de nationella förbundens tjänst, alltid och i högre utsträckning.
Durand är dedikerad till publicitet och marknadsföring av sporten och menar att Jappeloup och han själv bidragit positivt för sporten.
-Värderingar är ingen slogan, de ska respekteras av allt och alla och de är ingjutna i mitt DNA, sa Durand med emfas. FEI behöver ett starkt ledarskap som inte faller undan för påtryckningar utan står starkt.  Jag ber er tro på det här idealet som vi kan skapa tillsammans, vi behöver åter bli proaktiva, starka och rättvisa, sa Durand och upprepade budskapet på franska.
– Hur det än går förblir jag er vän, framförallt alla hästars vän, avslutade han och önskade lycka till åt sina konkurrenter.

John McEwen talar drottningens nobla språk på ett sätt som får de andra kandidaterna att blekna bort.
– Jag vill bli president för att FEI behöver stå stark inför alla utmaningar som är framför oss, jag vill att hästsport ska ha en plats i det moderna samhället, inleder han.
McEwen har jobbat inom ridsporten i 40 år, från början veterinär, och han menar att han i sitt DNA besitter alla egenskaper som krävs framåt.
– Jag kan driva verksamheten framåt, med tillväxt och jag är en oberoende kandidat som kan jobba fram beslut i konsensusanda.
Hans fyra huvudpunkter är : global tillväxt, transparens, förbättrad image och att fortsätta i HKH Prinsessan Hayas anda. Han söker stöd från mindre utvecklade ridsportländer och vill se mer satsningar i FEIs Solidarity Plan, projektet för ridsport i länder där det för närvarande finns mycket lite verksamhet.
– Om jag blir president så lovar jag att marknadsföra vår sport världen över och se till att vi fortsätter på en framgångsrik väg.
Han föreslår att den rådande ordningen med en oavlönad president ska fortsätta och om han blir vald så vill han att Ingmar de Vos ska fortsätta som generalsekreterare. Ordet transparens återkommer ständigt men inga direkta förklaringar på hur – det ska bli mer transparens på alla plan lovar John McEwen om han blir vald. Han föreslår en ny geografisk gruppindelning för bättre effektivitet. McEwen betonar vikten av anti-doping-arbetet, den enklare förflyttningen av hästar klotet runt och hur de stora mästerskapen kan göras om för att vara mindre pengaslukande.

Ingmar de Vos är en mycket van presentatör och vet hur många det är som måste tackas. Han påpekar att ridsport har en stor potential framåt och att de senaste åtta årens alla framgångar.
– Jag är hedrad av att ha varit er generalsekreterare under de här åren, säger han.
de Vos tal handlar mycket om hur fantastiskt bra FEI fungerar idag, väntat eftersom han är en del av apparaten.
– Ibland händer det att vi snubblar men vi reser oss igen, följ med mig framåt på utvecklingsresan.  Jag är lika bekant med lukten av sadlar, hö och annat i stallet som med ljudet av skrivare och styrelsemöten. Ni känner mig, vi har träffats på de här mötena under många år, mitt ledarskap är redan visat, om och om igen, om jag blir president kommer jag att jobba tillsammans med er, säger han med eftertryck och god retorik.
Han menar vidare att han är bäst på att behålla det moment som redan finns inom FEI, underförstått genom att han arbetat flera år med ordförande Haya. Platsen i det olympiska programmet kan inte nog understrykas enligt de Vos, det kommer att behövas stora insatser för att bli kvar. FEI har enligt honom god ekonomi och starka finanser delvis tack vare hans och andras kompetenta arbete.
– Jag har goda kontakter med Longines och våra andra sponsorer, meddelar han, ett mäktigt budskap till församlingen. Kära vänner, det här valet handlar om att välja en engagerad och kompetent ordförande, jag ser en framtid där vår sport säkrar en plats i den olympiska rörelsen bättre än tidigare.
Talet får den absolut starkaste och varmaste applåden. de Vos tog inte upp sina krav på att vara en arvoderad ordförande.

Pierre Genecand har kampanjat i fjorton månader, den enda som hade modet att stå ensam emot Haya när hon fortfarande var aktuell för en tredje mandatperiod. Hans första försök till skämt går inte alls hem i salen och tystnaden är lite kompakt. Genecand refererar sina meriter i affärsvärlden såväl som i hästbranschen. Hand budskap delas upp i några få punkter om hur han vill driva FEI: Dela passionen för sporten med andra, förmedla entusiasmen vi har, låt sporten växa och göra den mer synlig.
– Jag söker inte en revolution, utan en evolution med bättre marknadsföring, fler kontakter världen runt och fler olika partners.  FEI ska inte vila på någons privata kontakter, vi behöver ha en annan öppnare kommunikation om allt.  FEI Solidarity är en bra start men det måste handla om långsiktig uthållighet och Solidarity är mer att gen en man en fisk för en dag, jag vill lära dem att fiska.
Genecand vill att ridsporten ska lära av tv-världens bästa spelare. Den första kandidaten som tar upp hästvälfärd och betonar hur viktigt det är att ryttarna följer de regler som finns.
– Vi måste respektera våra hästar, Schweiz har världens striktaste djurskyddslagar, de är mitt rättesnöre. Genecand vill ha en ny regional nivå för att hjälpa de olika nationerna.  Jag är en frivillig med passion, kompetens och som en schweizisk armekniv har jag multipla förmågor.

Ulf Helgstrand börjar med sitt CV, han är hjärtkirurg som opererat på OS-deltagande hästar förutom sitt ordförandeskap i det danska ridsportförbundet. Börjar trevande och pratar om hur viktigt det är vi behåller traditionerna inom sporten medan vi går framåt. Helgstrand kommenterar sedan att det är omöjligt att ha VM med en budget på 74 miljoner euro och samtidigt försöka sprida sporten till andra kontinenter. Han ger sedan ett exempel på hur man kan skapa ett bättre solidaritetsprojekt genom att referera till Leif Törnblads insatser med att vidareutbilda grekiska dressyrdomare. Han menar att hoppningens Nations Cup är FEIs bästa produkt som möter hård konkurrens från GCT.
– FEI behöver börja engagera sig i den verkliga gräsrotsnivån som på ridskolor i olika länder, det är där potentialen för utveckling finns.
Han påpekar att FEI kommer att stå inför en rejäl hästbrist och behöver utveckla sina relationer med avelsorganisationerna. Helgstrand fortsätter sedan på temat om det nya virala samhället där ridsporten utsätts för kritik för sin hästhantering.
– Våra ryttare måste följa reglerna, det är enda sättet att överleva.
Han går sedan vidare till motsatsen till öppenhet – och uppmanar alla att lösa problem bland oss själva, locket på med andra ord. Han menar att Europa har slagit sig själv på fötterna genom att lansera fem olika kandidater och att han skulle varit ett superteam med Ingmar de Vos som generalsekreterare. Helgstrand menar sedan att han är beredd att kliva av om det hjälper till att ena Europa.
– Om ni inte röstar på mig så rösta på Ingmar de Vos, avslutar han.

Uppdateras efter utfrågningen som börjar 13:15

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden