Världen
10 augusti 2014 07:30

Proffs dåliga på att se stress

Tränare, ryttare och veterinärer tolkar ridna hästars beteende annorlunda än etologer. Detta framkom i en studie som presenterades på ISES-konferensen som pågår i danska Ņrhus just nu.

ISES, International Society for Equitation Science, är en oberoende plattform där aktiva och forskare kan mötas och diskutera hästrelaterad forskning.

Den aktuella studien gjordes i England. Tio hästar filmades under ett ridpass i skritt, trav och galopp och filmerna visades sedan för tolv professionella hästmänniskor: tränare, ryttare och veterinärer. De fick betygsätta hästarna både enligt FEI:s dressyrregler och det tyska träningssystemet angående avspändhet, energi, samling, förtroende, samarbetsvilja, motivation och glädje.

Samma filmer visades för etologer som antecknade alla aspekter av hästarnas beteende: läge och rörelse av öron och svans, munrörelser och salivproduktion samt hur hästen höll huvud, nacke och nos. Dessutom gjordes mätningar av stresshormoner med mera.

Generellt ansåg proffsen att det var mer negativt med hög huvudhållning än med låg. Det var tvärt emot de vetenskapliga bevisen angående stresshormoner som kunde uppmätas i saliven.  Endast tränarna ansåg att en neutral huvudhållning med nosen framför lodplanet var något positivt.

FEI:s riktlinjer säger att nosen alltid ska vara framför lodplanet och fysiologiska data i denna studie stödjer detta. Forskarna bakom studien, Carol Hall och hennes kollegor, påpekade att en ökad medvetenhet om och efterlevnad av FEI:s riktlinjer skulle ge en mer enhetlig bedömning av hästars uppförande under ryttare.

Källa: Can equestrian professionals recognize signs of stress in the ridden horse? Carol Hall, Rachel Key, Kelly Yarnell, Nottingham Trent University. ISES-konferensen 7-9 aug 2014.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden