Världen
24 september 2014 10:12

Avelshingstar kan gå tillsammans

Hingstar hålls i regel skilda från andra hästar, både i stall och hagar. En schweizisk studie visar att avelshingstar mycket väl kan gå tillsammans. Det hela är dokumenterat på film, som du kan se här.

Avelshingstar kan gå tillsammans

Det är ofta ägarens rädsla för skador som gör att avelshingstar hålls enskilt uppstallade och får gå ensamma i sin hage. Nu har schweiziska forskare testat att släppa samman avelshingstar vid statsstuteriet i Avenche, i stora hagar. Försöket har pågått i två perioder med hingstar i åldern åtta till 19 år. Hingstarna har levt länge på stuteriet och en del har varit körda tillsammans, men de har aldrig gått lösa ihop tidigare. (Scrolla ner för att se filmen)

– Hingstarna visade ett mer rituellt beteende än var direkt aggressiva mot varandra, berättar Sabrina Briefer Freymond, som ledde studien.
– De få verkliga anfallen försvann snabbt och från fjärde dagen uppträdde de radikalt mindre aggressivt, eftersom hierarkin hade etablerats. Det är alltså fullt möjligt att ha avelshingstar tillsammans på bete, om hagarna är tillräckligt stora.

Hingstarnas uppträdande speglade det beteende som finns hos ”ungkarlsgrupperna” bland viltgående flockar. Dessa brukar bestå av ett femtontal individer, allt från ettåringar till äldre hingstar som inte längre har något harem.      
– Inom sådana grupper utförs en mängd rituella hot och strider som framkallar underkastelse och undanglidande manövrar från övriga i flocken, men de dominerande hingstarna brukar aldrig mer våld än situationen kräver.

Forskarna pekade på att avelshingstarna mådde bättre mentalt då de fick leva ett socialt liv i grupp och att de rörde sig mycket. Stora hagar är dock en nödvändighet. Utöver att hingstarna mådde bättre, krävdes mindre arbetsinsats för att sköta dem. Fler studier krävs dock för att man ska ordentligt ska kunna utröna hur hingstar kanhållas tillsammans utan stridigheter och skaderisker.  

Källa:  Briefer Freymond S, Briefer EF, Niederhäusern RV, Bachmann I (2013) Pattern of Social Interactions after Group Integration: A Possibility to Keep Stallions in Group. PLoS ONE 8(1): e54688. doi:10.1371/journal.pone.0054688

Läs mer om hästars egna språk

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden