Världen
18 mars 2015 08:28
Ridsportplus

Teknik i massor på mässa

Det börjar komma alltfler lösningar för att underlätta stallarbetet. På Equitana presenteras många av de nyaste uppfinningarna. Flipp eller flopp är svårt att veta i det här läget, men en del verkar riktigt smarta.

Teknik i massor på mässa
Mockning och hantering av storbalar är bara några funktioner den här maskinen kan hjälpa till med.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att arbeta med hästar är ofta tungt. Mycket av stallarbetet görs manuellt och ofta finns det inte maskinella lösningar på samma sätt som för stora besättningar av andra djur. Men det börjar komma fram olika lösningar som är tänkta att underlätta stallarbetet, såväl i stora som små stall.

    Purple Packer är en holländsk uppfinning för mockning av halmboxar. Den monteras på en gaffeltruck eller en minilastare som går att köra inne i stallet. Ihopfällt är redskapet 82 cm brett, så det klarar de flesta dörröppningar. Lastaren placeras i boxdörren och redskapet som ser ut som en stor gripklo fälls ut. Med hjälp av en teleskopfuktion räcker det över hela boxens bredd. Gripklon skrapar ihop allt i boxen och i en enda skopa klarar man av att tömma ca tolv kvadratmeter av halmbädd. Enligt uppgift tar det under två minuter per box. Redskapet har även andra användningsområden. Bland annat går det att hantera rundbalar och fyrkantbalar av olika slag med den.

    Tycker du det är jobbigt att skaka ur det rena spånet eller torven? Då kanske du vill ha en maskin som skakar åt dig. Du skyfflar upp ströt ur boxen och lägger den på gallret. Det rena skakas ner under, och gödslet ramlar ner i skottkärran.

    Att skaffa en betesputs är en relativt stor investering, och dessutom måste man ha något att dra den med. Tyska Oehler machinen har en lösning som passar för mindre stallar. Det är en jordfräsliknande maskin som du puttar framför dig, som har en slåtterbalk fram. Det går även att koppla andra redskap på den, och använda den som till exempel sopmaskin eller mekaniserad snöskyffel.

    Det finns många olika varianter på automatisk utfodring. Fut-tec har gjort en hökrubba som sitter på en räls utmed väggen. När den är full hissar man upp den högst upp. Med hjälp av en timer bestämmer man när den ska åka ner till hästen. De finns i volymer mellan 15 och 200 liter.

    Ett annat sätt att lösa grovfoderfrågan har Hay Depot. Det är en hållare för rundbalshö med en roterande platta i botten. Den har öppningar för två hästar och är tänkt att stå mellan två boxar.

    Läs mer om mässan.

    Text och foto: Kajsa Ekedahl

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden