Världen
6 oktober 2016 16:16

Hästarna förbereds för orkanen

I kväll väntas den fruktade orkanen Matthew dra in över Florida. Beredskapstillstånd råder och på Wild Horse Rescue Center förbereds hästarna inför den tuffa prövningen. ”Jag är superorolig. De är som en andra familj för mig” säger Sophie Lindhe som har varit volontär på centret.

Hästarna förbereds för orkanen
Sophie Lindhe var tidigare volontärkoordinator på centret där hästarna nu märks med telefonnummer om de försvinner under orkanen.

Sophie Lindhe var under 1,5 års tid volontärkoordinator på Wild Horse Rescue Center i Florida och väntar nu oroligt hemma i Sverige. Hon står i kontakt med både de som driver centret och en svensk volontär, Alicia Broberg, som just nu gör vad de kan inför ikväll svensk tid då orkanen Matthew väntas nå Florida.

– Jag är superorolig för hästarna och människorna. De är som en andra familj för mig, säger Sophie.

Även under hennes tid i Florida var naturens krafter påtagliga och Floridaborna är vana vid stormigt väder. Matthew är dock av det kraftigare slaget och efter att ha orsakat både dödsfall och stor förödelse under sin framfart på väg mot USA förbereder sig Florida på det värsta.  Beredskapstillstånd råder, en miljon personer lämnar sina hem och president Obama har uppmanat alla att följa evakueringsorder.

Bland volontärerna finns svenska Alicia Broberg, längst till höger på bilden.

För människorna och de uppåt 60 hästarna på räddningscentret väntar en tuff prövning. Medan orkanen kommer allt närmare surras lösa föremål fast och hästarna blir märkta med telefonnummer om det skulle försvinna.

– I vanliga fall går de i mindre hagar, men nu får de röra sig fritt över de 15 hektaren. På så vis hoppas vi att de rör sig dit det är säkrast och att de inte blir instängda någonstans om träd blåser ner, säger Sophie.

Höblock har lagts ut om hästarna inte kan få mat på ett tag och de har fått äta tillskott mot kolik eftersom de troligen inte kommer att vilja dricka så mycket under ovädret. Några av hästarna har flyttats till grannars hagar, men att evakuera alla hästarna är inte möjligt.  De flesta av dem är mer eller mindre vilda.
– För dem skulle det vara farligare på en ny plats där de inte är trygga och att ha dem inomhus är dessutom värre än utomhus i det här läget.

Hur tror du hästarna och människorna klarar det här?
– Diane, som driver centret, och Alicia ska ta skydd i garaget på gården tillsammans med hundarna tills det är över. De har bunkrat upp med mat och vatten för att kunna stanna där några dagar. Hästarna kommer också att få det tufft, men jag hoppas att de rör sig dit de är som tryggast och härdar ut.

Just när Ridsport har pratat klart med Sophie får hon ett meddelande från svenska volontären Alicia. En kort hälsning från området som förväntas blir hårt drabbat av naturens krafter: ”Jag är nervös nu, men det enda vi kan göra är att vänta och hoppas på det bästa…”


Hästarna märks med centrets namn och telefonnummer.


En extra hälsning som kanske, kanske bringar tur när orkanen drar in.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden