Världen
10 februari 2016 07:35

Hästföretagare nöjda med livet

Trots längre arbetsdagar och mindre semester än de flesta andra anser majoriteten av hästföretagare att deras livskvalité är bra eller extremt bra. Samtidigt oroar sig en femtedel för sin hälsa. Det visar en finsk forskningsstudie som fokuserar på hur hästföretagare mår.

Hästföretagare nöjda med livet
Att arbeta med hästar betyder både frihet och ständigt ansvar.

I den finska studien, publicerad i The New Equine Economy of the 21st Century, konstaterar forskarna att två tredjedelar av hästföretagarna i undersökningen rankar sin livskvalité som bra och därtill ytterligare några som extremt bra, skriver Horsetalk.

Forskarna skriver vidare, som de flesta ridsportintresserade vet, att arbetet som företagare i hästbranschen ofta är fysiskt tungt, omväxlande med uppgifter från administration till hästskötsel och att det kräver ansvar dygnet runt för hästarna.
– Det finns en risk att utmaningen i arbetet och arbetsbördan med långa dagar kan orsaka problem för välmåendet, skriver forskarna Terhi Thuneberg and T Mustonen från HAMK University enligt Horsetalk.

Vidare konstaterar de att den här typen av företagande ger frihet i att kunna organisera sitt arbete själv, vilket anses positivt av de intervjuade, men att baksidan kan vara just att hästarna kräver ständigt ansvar.
Många av de runt 65 intervjuade företagarna, som i snitt har 20 hästar var, framhöll support från vänner och familj som viktigt, likaså kontakten med andra företagare.

Hälften av de finska företagarna arbetar tio timmar eller mer per dag och semestern ligger på i snitt 16 dagar per år. En femtedel visade sig vara oroliga för sin hälsa.
–Fysisk och mental trötthet är relativt vanligt. Över 75 procent av de svarande känner både fysisk och mental trötthet ganska ofta eller ibland.

Dock verkar fördelarna med att vara entreprenör med hästfokus väga över och mer än två tredjedelar rankade alltså sin livskvalité som bra eller ännu bättre.
–Resultatet indikerar att finska hästföretagare mår bra generellt, men att de står inför många utmaningar i sitt arbete som kan påverka deras välmående, skriver forskarna.

Vill du veta mer? Hela rapporten på engelska finns här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden