Världen
13 juli 2016 12:30
Ridsportplus

Hästens välfärd i fokus på ISES-konferens

Häromhelgen avhölls den tolfte internationella ISES-konferensen. Organisationen har som syfte att presentera vetenskapliga fakta kring hur hästar kan användas och tränas på ett sätt som inte inkräktar på deras välfärd, något som diskuteras mycket i hästvärlden.

Hästens välfärd i fokus på ISES-konferens
Många så kallade pullback-nosgrimmor var för hårt åtdragna när forskare undersökte dem med ISES-mätsticka.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Konferensen hölls i Saumur i Frankrike och samlade över 350 deltagare från hela världen. Årets tema var ”Ökad förståelse för hästen för att förbättra träning och tävling”.

    Ämnesområdet är stort och det presenterades 25 forskningsrapporter och 69 posters om pågående projekt.

    Nosgrimmor i fokus
    Ett ämne som berördes i flera studier var nosgrimmor. Irländskan Orla Doherty har undersökt 750 tävlingshästar med den modell av nosgrimma som kallas pullback med en lång rem som träs tillbaka.

    Jämfört med en vanlig, enkel engelsk nosgrimma kan den dras åt betydligt hårdare. Genom att använda den mätsticka som ISES tagit fram, kunde konstateras att 44 procent av nosgrimmorna var så extremt hårt åtdragna att det inte ens gick att få in den plattaste delen av mätstickan mellan rem och nosrygg. Endast sju procent höll den rekommenderade åtspänningen (två fingrar på nosryggen).

    – Mycket hårt åtdragen nosrem kan ge obekvämt tryck på hästarna och orsaka smärta. Det här är något som måste regleras framöver, sade Doherty.

    En annan undersökning har genomförts på dressyrhästar i Australien och där kunde man notera att alltför hårt åtdragen nosgrimma hindrade hästarna från att svälja, tugga, gäspa och slicka sig om munnen.  Att hästarna blev stressade av detta, kunde registreras genom ökad puls och högre ögontemperatur.

    – Det är inte försvarbart med hårt åtdragna nosgrimmor för att hindra hästen att göra sådant som ger felpoäng i dressyr, att sticka ut tungan eller liknande, menade Paul Mc Greevy, en av ISES:s grundare, som presenterade studien.

    Ett axplock ur några andra studier:

    – Klassisk musik i hästens öron kan hjälpa den att klara stressiga situationer bättre, som att transporteras eller bli skodd.

    – Tyska forskare har gjort en genomgång av 1 562 försäkrade hästar och undersökt sambandet mellan skador som krävde operation och hästhållningen samt hur hästen användes. De fann att dressyrhästar löpte störst risk att få problem i rörelseapparaten; att skaderisken var lägre i stallar som sköttes av proffs och att hästar som deltog i 30 tävlingar eller fler per år, löpte större risk att drabbas av kolik som krävde operation än övriga hästar.

    – Häftiga ljud kan vara mer skrämmande än nya föremål för fritidshästar. Därför bör de även vänjas vid olika former av oväsen för att vara säkra för mindre erfarna ryttare. Detta framkom i en test som visade att hästarna blev mer oroade av en visselpipa än ett paraply som plötsligt spändes upp.

    – Ett forskningsteam från Tyskland och Belgien har undersökt data kring 187 fälttävlanshästar i en- till fyrstjärnig klass för att finna vilka parametrar som bör ingå i den dagliga uppföljningen av hur träningen framskrider. Tempo och distans, pulsmätning och mjölksyra registrerades tillsammans med data kring underlag, väderlek med mera. Det kunde konstateras att tekniska hjälpmedel är ett bra sätt att kunna förbättra träningen av fälttävlanshästar på internationell nivå.

    – Att under lång tid behöva äta ur hönät kan ge muskelvärk, framför allt i nacken hos hästen, jämfört med om höet ges i en haybar eller på golvet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden