Världen
8 september 2016 05:00

Klassiskt hjälper hästar i stressande lägen

Stressar din häst upp sig i vissa situationer, som i transporten? Testa lite Mozart eller Chopin nästa gång. Enligt franska forskare minskar det akut stress.

Klassiskt hjälper hästar i stressande lägen
Hästar lugnades av klassisk musik i transporten.

Många är de djurägare som med varierande resultat har provat klassisk musik för att lugna djuren på exempelvis nyårsafton. Forskare vid universiteten i Strasbourg och Caen har gjort studien som visar att ett stycke klassisk musik faktiskt lugnar de fyrbenta vännerna på riktigt.

48 ridhästar ingick i undersökningen som hade ett tydligt syfte.
– Vårt mål var att utveckla ett enkelt förfarande som kan minska djurstressen när de utsätts för akuta stressfaktorer, säger Claire Neveux  från Ethonova som rapporterade om resultaten på en konferens nyligen enligt Horsetalk.

Tidningen berättar vidare att klassisk musik tidigare har visat sig vara lugnande för hästar, exempelvis genom att visa på stadig hjärtrytm, då det använts under lång tid. Nu testades mer tillfälliga möjliga stressmoment: transport och hovslagning.

Transport visade sig vara mer stressande i jämförelse med hovslagning och det var främst då som klassisk musik minskade flera stressindikatorer hos hästarna. Bland dem fanns kortare tid då öronen var bakåt och snabbare återhämtning efter ökad puls.

Att försöka minska stress hos hästar är viktigt av flera anledningar, enligt Claire Neveux rapporterar Horsetalk: 
– Mindre stressade hästar är mindre benägna att
uppvisa farliga beteenden, som flykt eller att sparka. Det minskar risken för människorna i deras närhet, säger hon och fortsätter:
– Dessutom kan upprepad akut stress leda till kronisk stress som är skadlig för hästens välfärd, och uppenbarar sig som konsekvenser i hälsa och beteende.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden