Världen
12 januari 2017 06:00

Danska skattekronor finansierade hästflytt

En dansk journalist har i veckan hamnat i blåsväder sedan han låtit danska skattebetalare stå för notan för en hästtransport över atlanten.

Danska skattekronor finansierade hästflytt
Danmarks radio stod för notan när en anställd ville ta med sin frus häst över atlanten (arkivbild). Annelie Frank

Journalisten, anställd vid licensfinansierade Danmarks Radio (DR), fick förra året jobb som utrikeskorrespondent i USA. Han tog familjen med sig till Washington, hela familjen, inklusive hustruns häst.

Möjligen höjde DR:s ekonomiavdelning på ögonbrynen när notan för transporten, på motsvarande drygt 89 000 svenska kronor, landade i det danska radiohuset. Men enligt uppgifter till TT kommer DR inte bestrida fakturan.

Avslöjandet om den udda utgiften kommer från danska Radio24syv och sedan informationen nått ut i danska medier har den fått stor spridning och orsakat viss förvirring kring vad som egentligen kan räknas som en medföljande familjemedlem vid statligt finansierad utlandstjänst. Bland andra har Danmarks Kulturminister Mette bock uttalat sig. Enligt svenska TT sa hon i onsdags att hon tycker att det låter som en ”mycket bisarr sak” och att hon ”förstår att det finns frågor”. Hon har också uppmanat ansvariga vid DR att lämna en redogörelse för det inträffade. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden