Världen
24 januari 2017 14:00

Hästbajs gav fängelse

I Auburn Kentucky har hästbajs orsakat stor uppståndelse. En person har fått skaka galler i tio dagar för att han vägrade sätta hästblöja på sin dragare.

Hästbajs gav fängelse
Aja baja, inte utan en portabel häst-bajamaja. Hästen på bilden har ingen koppling till det aktuella fallet. Getty Images/iStockphoto

I det lilla samhället Auburn i delstaten Kentucky, cirka 20 mil söder om Louisville, har kommunen sedan 2014 haft en lokal ordningsföreskrift direkt riktad till de många hästdragna ekipage som trafikerar samhället. Enligt föreskriften ska hästarna vara ”utrustade med tillämplig uppsamlingsutrustning” med andra ord, en bajssamlingspåse eller ”hästblöja”.

Detta har fått en del i Amish-församlingen att reagera, de anser att ”blöjorna” skrämmer hästarna. Det kanske är den praktiska orsaken men när ärendet tas upp i det amerikanska rättsväsendet i form av en stämning anges en annan orsak.

Utrustningskravet kränker Amish-församlingens religiösa frihet hävdar församlingens advokat.

Amish lever att enkelt liv och avhåller sig från att i möjligaste mån äga ”världsliga ting”. Det innebär att de skyr moderniteter som biltransporter och annan teknik. Församlingens ledare i Auburn har deklarerat att användning av ”blöjorna” bryter mot deras bud om att avstå från tekniska moderniteter.

Det låter som ett skämt men en av församlingen medlemmar Dan Mast har suttit totalt tio dagar i bakom lås och bom för att ha brutit mot föreskriften. Och han är inte den enda som fått anmärkningar. Totalt har 25 bajshögar noterats, rapporterats och resulterat i böter.

Församlingen stämmer därför Auburns kommunstyre med borgmästare och polischef för att de anser att föreskriften är ett sätt att straffa Amish-folket för sin tro. 

Källa: Dailymail.co.uk

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden