Världen
25 januari 2017 20:00

Trump stoppar lagen mot hästplågeri

Den hann röstas igenom, men inte träda i kraft.
Den efterlängtade lagen som skulle skydda Tennessee Walking Horses är stoppad och
kedjor och kemikalier är återigen tillåtna för att få hästarna att ”gå rätt”.

Trump stoppar lagen mot hästplågeri
För att få hästarna att röra sina framben har extremt plågsamma metoder använts. Metoder som återigen är lagliga sedan Donald Trump satt stopp för den nya djusrkyddslagen.

I början av januari skrev Ridsport om det efterlängtade tillägg i den amerikanska djurskyddslagen Horse Protection Act (HPA) som klubbats igenom i USA för att skydda rasen Tennessee Walking Horse. Hästarna, som visas upp för sin mycket anmärkningsvärda gång, har traditionellt behandlats med bland annat frätande vätskor och vassa kedjor kring ben och hovar för att förstärka gången. Något som den nya förordningen var tänkt att få stopp på då den innehöll ett förbud mot så kallad ”soring”.
Beslutet, som togs i Washington under Obamaadministrationens sista skälvande veckor applåderas från många håll, bland annat det Amerikanska Ridsportförbundet och djurskyddsorganisationen Humane Society of the United States var mycket positiva. Men nu ser alltså lagändringen ut att gå om intet.

I går, den 24 januari, skulle beslutet om lagändringen slutligen skrivas in i det så kallade ”federal register” och börja gälla i juridisk mening. Men Trump-administrationen hann före. Samma dag som Trump tog över presidentskapet, den 20 januari, beslutades om en så kallad ”regulation freeze”, som innebär att alla beslut som fram till dess inte skrivits in hos registratorn skulle rivas upp. Frågan ligger nu åter hos berörda myndigheter och ska genomgå en ny granskning innan trumpadministrationen tar ett nytt beslut i frågan. De kritiserade metoderna är tillåtna i väntan på ett eventuellt nytt beslut från den sittande administrationen.

”Klumpig byråkrati sköt en lagändring i sank trots att beslutsfattare och berörda organ var överens om att lagen var den rätta” säger Wayne Pacell, vd och koncernchef för the Humane Society of the United States i dag till brittiska Horse and Hound. Organisationen har varit en av de mest pådrivande i att få till regeländringen och har bedrivit lobbying för att få den till stånd sedan 1970-talet. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden