Världen
19 januari 2017 17:00

VM för dyrt för Kentucky

The Kentucky Horse Park backar från uttagningarna till VM 2022.
Den slovakiska superanläggningen Hippo Arena återstår nu som det enda alternativet för det kostsamma mästerskapet.

VM för dyrt för Kentucky

Före jul belv det klart att Lexington i USA och Samorin i Slovakien var de två orter som aspirerat på att arrangera Ryttar VM 2022. Hippo arena i Samorin och The Kentucky horse park i Lexington har båda, anser Internationella ridsportförbundet FEI, både kompetensen och infrastrukturen som krävs för att stå som värd för detta ridsportens jätte-arrangemang. Fram tills i fredags ansågs de båda också ha de ekonomiska förutsättningarna att klara av ett VM-arrangemang.
Men nu backar alltså Lexington från uttagningarna och aspirerar inte längre på ett VM. Orsakerna till det är just ekonomiska.

”Vi strävar efter att efter bästa förmåga förvalta Kentucky Horse Park” säger Tandy Patrick, ordförande för Kentucky Horse Park Comission i ett pressmeddelade och fortsätter.
”Vi tror inte att det skulle vara ekonomiskt möjligt för parken att vara värd för spelen 2022.”

Under VM 2014, som arrangerades i franska Normandie, räknade arrangörerna till en halv miljon besökare på plats. Cirka 1 000 hästar och lika många ryttare deltog och 72 nationer fanns representerade på de olika arenorna. Huvudsponsorn Alltech stoppade in 10 miljoner Euro i arrangemanget som enligt arrangören slutligen omsatte närmare 76 miljoner Euro.
Redan i Normandie framfördes kritik mot att formatet för ett samlat Ryttar-VM inte fungerade i sin dåvarande form. Det var för dyrt helt enkelt, något som också bekräftades i en utredning som gjordes av en konsultfirma på uppdrag av FEI året efter Normandie-VM.

Nu återstår bara en värd som fortfarande är intresserad av VM 2022, Samorin i Slovakien. Anläggningen Hippo Arena är en 38 hektar stor risportanläggning 25 km söder om Bratislava inte långt från gränsen till Österrike. Den invigdes 2014 och har byggts och bekostats av distansryttaren och entreprenören Mario Hoffmann. I somras arrangerades VM i distansritt 160 km på anläggningen som sedan invigningen också stått värd också för ett flertal internationella tävlingar i bland annat hoppning och dressyr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden