Världen
17 juli 2017 12:23

66 gripna i ny skandal med hästkött

På söndagen greps 66 personer runt om i Europa i samband med att en skandal med hästkött håller på att nystas upp. De gripna misstänks ingå i ett nätverk där det handlats med otjänligt hästkött.

66 gripna i ny skandal med hästkött
Hästar i dåligt skick har transporterats långa sträckor till slakterier. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Arkivbild

Nu har Europol, EU:s byrå för brottsbekämpning,  genom internationellt samarbete sprängt ett kriminellt nätverk som handar med otjänligt hästkött.

Flera länder är inblandade, ett stort antal hästar har slaktats i Spanien och Portugal. Djuren var enligt utredningen inte godkända som människoföda. Det handlar om sjuka och i många fall medicinerade hästar, som fått falska papper och vars kött sålts som livsmedel. Hästarna rapporteras ha varit i väldigt dåligt skick, ibland till och med döda när de anlänt till slakterierna.

Köttet har sedan skickats vidare till ett europeiskt köttföretag i Belgien som exporterar hästkött.

– Vi har i dagsläget ingen information om att något av hästköttet ska ha kommit in i Sverige, men vi följer det här noga. Om, och i så fall när, vi får sådan information kommer vi att vidta åtgärder, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket till ATL

Gripandena gjordes förutom i Spanien och Portugal i Frankrike, Italien, Rumänien, Schweiz och Storbritannien.

De inblandade anklagas för djurplågeri, urkundsförfalskning, övergrepp i rättssak, brott mot allmänhetens hälsa, pengatvätt och delaktighet i kriminell organisation, skriver Agriland.

2013 uppdagades en annan skandal med hästkött, då det  bland annat visade sig finnas hästkött i lasagne som såldes i Sverige. I den pågående härvan greps också flera personer i april

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden