Clinic
19 maj 2016 18:20
Ridsportplus

Många fick tips av kapten Jenå

Bo Jenå är en av svensk dressyrs viktigaste aktörer. Under onsdagskvällen höll
han en välbesökt clinic hos Vällingby Ridsällskap under namnet "Steg för steg mot Grand Prix".

Många fick tips av kapten Jenå
Bo Jenå älskar att tömköra och gör det dagligen hemma.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå är även fyrstjärnig internationell dressyrdomare och lärare på Flyinge. Han har lång erfarenhet av att träna och tävla både hopp- och dressyrhästar och under kvällens clinic vill han reda ut begreppet unghästutbildning.

    Först in i manegen är Rebecca Mauléon på Quinton och Helena Reje på Hirtenlife. De börjar med att lätt jogga fram hästarna längs fyrkantspåret för att vänja dem vid publiken. Under tiden förklarar Bo vikten av att ge den unga hästen rätt förutsättningar till arbete.
    – Du ska jobba din häst i en lugn miljö där den känner sig trygg. Det kan vara ett ridhus eller en ridbana men det viktiga är att ge hästen arbetsro. Sedan ska du ha rätt utrustning på din häst, det vill säga att sadel, träns, bett och nosgrimma ska sitta korrekt. På unghästar är det bra att använda en anpassad nosgrimma till exempel en remontnosgrimma för att sträva efter en stilla mun.

    Hästarna på banan är fyra respektive sex år gamla och visar redan ett gångartsregister med både schvung och samling.
    – Även om hästen är talangfull måste den vara mogen både fysiskt och psykiskt för att matchas mot championaten. Det är ett hantverk att utbilda hästar – inte ett hastverk, citerar Bo.

    Hitta takten med bommar
    Den första övningen unghästarna får ge sig i kast med består av travbommar på volt i form av en solfjäder. Ryttarna instrueras att skritta in i bomserien för att sedan trava ur den. Både Quinton och Hirtenlife sneglar spänt nedåt bommarna men genomför övningen med bravur efter några varv.
    – Cavaletti är ett fantastiskt arbete för att det förbättrar hästens takt och balans, förklarar Bo.

    Nästa övning består av fyra bommar placerade på volt i de fyra vädersträcken. Ryttarna får i uppgift att lägga åtta- till tiometersvolter innanför varje bom.
    – Det är viktigt att hästarna rids upp mot yttertygeln och att de börjar forma sig för innersidans hjälper, förklarar Bo.
    – Den här typen av voltarbete i galopp förbereder femåringarna för bytena i sexårsprogrammet.

    Tömkörning ger facit
    Bo knäpper sedan på sig ridhjälmen och möter upp hästen Medea för att introducera momentet tömkörning.
    – Jag älskar att arbeta hästarna i töm och jag gör det dagligen hemma, utbrister han.
    Tömkörningen ger oss ett facit på var hästen befinner sig i sin utbildning och du kan genom din position, drivning och kontakten till hästens mun stärka hästens fysik.

    Bo arbetar stoet Medea mot yttertömmen.

    Liksom i ridningen är det viktigt med bra utrustning.
    – Använd ett deckel med många ringar då kan du använda det till många hästar. Sedan är det viktigt med en bra pisk som ligger lätt i handen. Jag rekommenderar även lädertömmar som genom sin tyngd skapar en jämn kontakt med hästens mun, säger Bo.

    På grund av publiken och hack i mikrofonen blir Medea snabbt spänd och hög i formen. Bo väljer att ställa henne utåt för att skapa en stabil kontakt med yttertömmen. Slutligen visar stoet prov på energiska, raka övergångar mellan piaff och passage.

    Koll på hjälperna
    Efter en ordentlig skrittpaus kommer Medea tillbaka in i ridhuset men nu med Paulina Harsem i sadeln. Paulina följs av Märit Olofsson Nääs på Strolchi och Martin Ågevall på Saltarin. Bo börjar med att förklara vikten av snabba, effektiva hjälper och låter hästarna värma upp med öppna-sluta-öppna på medellinjen samt några enkla byten för att kontrollera rakheten innan det är dags för seriebytena.
    – I seriebyten hamnar man än hit och än dit! Det är mycket att hålla reda på, konstaterar Bo och ber ryttarna att lägga bytena på kvartslinjen i intervaller om var fjärde och vartannat gånger två.

    Paulina Harsem klappar om Medea efter en piaff.

    När hästarna ser ut att vara lyhörda och väl framme för skänkeln hjälper Bo ryttarna att laborera med övergångarna mellan piaff och passage. När Martin Ågevall och Saltarin till slut får till en fantastisk piaff utbrister Bo:
    – Det är riktigt bra för förbundskaptenen att få komma till Vällingby och se lite bra piaff.

    Martin Ågevall och Saltarin i en energisk piaff.

    Bo Jenås sex bästa tips för att lyckas med unghästutbildningen:

    1. Låt det ta tid – Läs av formen på din häst innan du tar den till nästa nivå.

    2. Var inte rädd för att backa ett steg – Hitta tillbaka till ditt träningssystem om något moment blir för svårt.

    3. Slarva inte med grunderna – Du kommer aldrig undan med till exempel en dålig halt-ryggning. Det är bara att fortsätta träna.

    4. Arbeta varierat – Även dressyrhästar mår bra av att få gymnastikhoppa ibland.

    5. Ha kul med din häst – Glöm inte bort att njuta av tiden med din träningskompis.

    6. Ta hjälp om du stöter på problem – Det finns många duktiga hästmänniskor att ta hjälp av. Genom att ta emot hjälp från andra undviker du många orosmoln längre fram i utbildningen.

    Text och foto: Jessica Eriksson

    Fakta

    Deltagande ekipage:

    Rebecca Mauléon och Quinton (f. 2012, e. Quarterback – Lauries Crusador; ägare Maria Gerdin, Stall M.Ge), Helena Reje och Hirtenlife (f. 2010, e. Sir Donerhall – Dormello, ägare Stall Reje AB), Paulina Harsem och Medea (f. 2003, e. Master – Chapman, ägare Stall Ekbacken), Märit Olofsson Nääs och Strolchi (f. 2006, e. Sansisco – Davignon II, ägare Jessica Andersson), Martin Ågevall och Saltarin (f. 2004, e. Sandro Hit – Ehrentusch, ägare: Familjen Lihammar)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden