4 januari 2016 09:18
Ridsportplus

”Vi ska skapa förutsättningar för bra tävlingar”

Han är skolad av förbundskapten Sylve Söderstrand, har hoppat SM och byggt banor på massa internationella tävlingar. Nu har banbyggaren Peter Lundström nya mål i sikte.

”Vi ska skapa förutsättningar för bra tävlingar”
Peter Lundström har haft många internationella uppdrag, han byggde bland annat banorna på ponny-EM i Malmö. (Arkivbild) Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det jag är mest stolt för hittills är när jag byggde Top-10-finalen i Globen för något år sedan. Det blev väldigt bra, säger Peter Lundström.

    Han är på väg att uppnå högsta internationella status – fyra stjärnor – som banbyggare. Nu har han tre av de åtråvärda stjärnorna. På uppdragslistan 2015 stod bland annat ponny-EM i Malmö och tävlingarna i italienska Arezzo. 48-åringen som bor i Enköping har banbyggeriet som halvtidssyssla och han har inga planer på att trappa ner.
    – Nej, att få bygga ett stort internationellt mästerskap skulle vara fantastiskt. Men framförallt vill jag börja bygga ännu mer utomlands, säger han.  

    Alltihop började med att han själv red och hoppade under unga år. Han red SM både som junior och ung ryttare, vann någon 1,40-klass och var inspirerad av förbundskapten Sylve Söderstrand som då var ansvarig för ridskolan i Enköping. Peter Lundström byggde sin första bana innan han var 18 år.
    – Det fattades banbyggare och jag gick en kurs. Jag minns att jag inte ens hade körkort när jag byggde mina första banor, säger Peter Lundström. 

    I 25-årsåldern avtog intresset för att rida och tävla själv. Men banbyggeriet bestod och har utvecklats mycket. Förutom att bygga själv har han bland annat varit assisterande vid världscupfinalen i Göteborg. 
    Du verkar alltid så stolt över de banor du har skapat vid banvisningar på större tävlingar. Är det så?
    – Ja, det är klart. Den här sporten är fascinerande när den är som bäst. Och hoppningen är så oförutsägbar, i ett bra startfält kan alla vinna. Det gör det spännande. 
    – Och jag är väldigt engagerad. Jag lägger in mycket av mig själv i mina banor och vi banbyggare är ofta föremål för diskussioner om det var för lätt eller för svårt, för få eller för många nollor. Det gäller att både vara lyhörd men ändå våga sticka ut lite. 
    Hur mycket följer du hoppsporten själv?
    – Jag följer allt som är intressant, det blir mycket på distans, världscupen och Global Champions Tour och sånt. 

    Peter Lundström bygger banor ungeför 20 veckor om året. Resten av tiden ägnar han åt sin och sin frus konsultföretag i byggbranschen. Det handlar om dykare och tunnlar och är alltså ganska långt från ridsporten.
    – Jag trivs bra med att ha det så. Om jag skulle bygga på heltid skulle jag behöva ta alla jobb, nu kan jag välja dem jag tycker är roliga. 
    – Och jag vill gärna ha tid att vara med andra banbyggare utomlands några gånger om året och se hur de jobbar. Det är utvecklande. 
    Är ni internationella banbyggare kompisar eller konkurrenter?
    – Jag tycker att det är bra sammanhållning mellan oss. Men det är klart att det är en del politik högre upp i spelet om vem som supportas och vem som utbildar vem och så där. 

    På senare år har han blivit hästägare igen och har tagit upp ridningen och tävlandet – om än på låg nivå – igen. 
    – Man kan lära sig mycket om banbyggnad genom att hoppa en-metersklasser själv. Jag kan säga som så att jag har förstått vikten av att det byggs bra en-metersbanor också, säger han. 

    Peter Lundström är väl medveten om att han och andra banbyggare har stor betydelse för hoppsportens utveckling. Han tycker själv att en av hans starkaste sidor är känslan för sporten som han bland annat ha fått genom att tävla mycket själv. 
    – Och så har jag integritet och är lyhörd för sportens utveckling och vad ryttarna vill ha. Vi ska ju skapa förutsättningarna för bra tävlingar, säger han. 
    Än så länge har han sluppit något riktigt fiasko under sin karriär.
    – Men visst har det hänt att jag har kommit och ska bygga och underlaget inte har varit så som jag hade tänkt mig och sådana saker. 

    Genom åren har han lärt känna många hoppryttare och tycker att han har bra kontakt med dem. På mindre tävlingar kommer ryttarna ofta fram direkt och ger feedback på Peter Lundströms banor, på lite större tävlingar försöker både han och ryttarna att hålla en viss distans. 
    – Det skulle se konstigt ut om jag var mycket polare med ryttarna i till exempel Göteborg. Ju större tävling desto större distans är det mellan mig och ryttarna. Däremot försöker jag vara tillgänglig för att svara på frågor och så även på stora tävlingar. 
    – Kontakten med ryttarna är viktig för mig. Det är den som min utveckling som banbyggare är baserad på. 

    Fakta/Peter Lundström
    Ålder: 48 år.
    Bor: Enköping.
    Familj: Två vuxna barn och en fru. 
    Gör: Bygger banor på halvtid. Konsult inom byggsektorn.
    Intressen: Rider fem dagar i veckan, umgås med vänner, åker gärna till Stockholm och äter gott, träning. 
    Aktuell: Internationell banbyggare, ska bland annat bygga under italienska Arezzos långa vårmeeting och ska vara assisterande banbyggare åt spanjoren Santiago Varela Ullastres 
    Förebild: Uliano Vezzani, Italien. ”Han har stort fokus på hästarnas välbefinnande och vi trivs med att jobba ihop.”

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden