2 mars 2015 14:00
Ridsportplus

”Jag har snöat in på Medeltiden”

Hon är fascinerad av Medeltiden och läser gärna brittiska deckare. Svenska Ridsportförbundets informationschef Lotta Amnestål har många okända sidor.

”Jag har snöat in på Medeltiden”
Lotta Amnestål tillbringar mycket av sin arbetstid i olika pressrum runt om i världen, nu senast i Scandinavium.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När det är något stort på gång med svenska elitryttare inblandade är det så gott som säkert att Lotta Amnestål är på plats för att ordna och fixa i pressrummet och bakom kulisserna. Och så har det varit sedan hon började att arbeta på Svenska Ridsportförbundets informationsavdelning 1998. De senaste tolv åren har varit chef för avdelningen. 
    – Det har varit en otrolig utveckling av sporten de här åren, säger Lotta Amnestål. 
    – Och det finns inget som tyder på att det avtar. Det bara fortsätter att växa. 

    Hon säger det inte själv, men det är självklart att det arbete som hon och hennes medarbetare har lagt ned är en bidragande orsak till växandet. Men även hennes företrädare på chefsposten, Tessie Sjöstedt, har haft stor del i att svensk ridsport numera är känd långt utanför de innersta kretsarna.
    – Det var Tessie som la grunden. Hon var alltid tillgänglig för medierna, säger Lotta Amnestål.

    Lotta Amnestål har varit med på plats under flera stora ögonblick för svensk ridsport. Men några tillfällen minns hon bättre än andra.
    – Första gången jag kände att ridsporten verkligen togs på allvar var VM i Rom där vi fick både uppmärksamhet och kritisk bevakning på våra insatser. 
    – När Rolf-Göran Bengtsson tog EM-guld 2011 och det svenska lagets VM-silver 2002 är också starka minnen. 
    Men du måste ju ha varit med om tråkiga saker också?
    – Ja, absolut. En av de värsta grejerna var när fälttävlansryttaren Anna Hassö kraschade i Badminton och skadade sig ordentligt 2003. Jag hade precis börjat arbeta som informationschef och var på körtävling i Åstorp när telefonen började ringa och jag hade ingen aning om vad som hade hänt. Det var en riktig mardröm. Och det blev också ett långt efterspel där säkerheten i fälttävlan debatterades. 
    – En annan sak som var hemsk var när en 19-årig kvinna dog under en fälttävlan i Bollnäs 2007. Jag var tvungen att ringa till tävlingsarrangören för att få reda på vad som hade hänt. Det samtalet var hemskt. Hela det fallet berörde mig starkt personligen. 

    Lotta Amnestål har hunnit bli 56 år och hon bor i centralt i Eskilstuna. Hennes familj består av pappa och hans fru samt två yngre bröder samt en brorson. Hon umgås mycket med sina bröder och har ett stort intresser gemensamt med sin äldsta lillebror – historia.
    – Jag har snöat in ganska ordentligt på Medeltiden. Jag är fascinerad av hur människorna var och levde då. De var så lika oss på så många sätt fast de levde under helt andra förutsättningar. De hade en helt annan världsbild och religionen spelade stor roll i deras liv. 
    – Överhuvudtaget tycker jag det är spännande att fundera på hur världen hade sett ut om olika saker inte hade hänt. 

    Andra intressen är litteratur och konst.
    – Jag tycker det är så intressant med mordern konst. Jag förstår den sällan, men förundras ofta över konstärens uttryck och vad han eller hon vill med sin konst. 
    – Och så läser jag gärna brittiska deckare. Jag gillar England överhuvudtaget, åker ofta till London och så. 

    Hennes arbete innebär ofta långa arbetsdagar med mycket folk runt omkring sig. När hon är ledig försöker hon att resa i väg. Nu senast var det ett par veckor i Thailand.
    – Och jag umgås gärna med folk utanför sporten. Min bästa vän vet inte vem Malin Baryard Johnsson är och det tycker jag är jätteskönt. 

    Lotta Amnestål är född i Eskilstuna och uppvuxen i en Stockholmsförort. Hon var hästintresserad som liten och återupptog hästintresset i vuxen ålder igen. Karriären började med Journalisthögskolan och följdes av flera år som journalist, bland annat på Eskilstuna-kuriren. När det blev en tjänst ledig på SvRF 1998 så sökte hon sig dit. Svensk ridsport fortsätter att utvecklas, särskilt på elitnivå.
    – Det är ju ryttarnas och ledarnas insatser som gör att intresset för sporten ökar. Det är ju det som driver allt framåt. 
    – Vår stora utmaning är att synliggöra breddsporten mer. Där finns det mer att göra, men vi jobbar på det. 

    Som så många andra har Lotta Amnestål funderingar på vad hon ska göra när hon ”blir stor”:
    – Jag ska läsa konsthistoria. Det verkar så intressant. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden