23 juni 2015 12:00
Ridsportplus

Jan Brink utmanade i Aachen

För Cecilia Lönnell, mångårig Ridsport-medarbetare, är Jan Brinks och Briars kür i Aachen 2005 ett speciellt ögonblick hon minns. Ekipaget vann Aachens stora pris efter kür som gav flera tior.

Jan Brink utmanade i Aachen
Jan Brink och Briar i Aachen 2006. F

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det kändes som att jag hade gåshud under ritten. Hör jag deras temamusik My Number One – som hade vunnit Melodifestivalen det året – så ser jag ännu delar av travprogrammet framför mig. De fick tior för passage och piruetter, och visade både kraft och harmoni.

    Klassen var samtidigt den mest spännande dressyruppgörelse jag sett, för Jan och Briar utmanade sensationellt de regerande OS-mästarna Anky van Grunsven med Salinero om totalsegern i Aachen. Anky hade vunnit GP:n, Jan vann specialen. Kunde han toppa även i kuren skulle han bli den första svenska dressyrryttaren som totalsegrat i dressyren.

    Att slå Anky och Salinero skulle idag nästan motsvara att slå Charlotte Dujardin och Valegro. Den enda svensk som vunnit Grosser Preis von Aachen är i hoppning. Det är Ernst Halberg 1928-1929. Tomas Eriksson har vunnit totalt i fyrspannskörningen. Ulla Håkansson och Ajax vann på 1971 Aachens GP-dressyr, men fick inte totaltiteln.

    Nyligen vann Tinne Vilhlemson Silfvén och Don Auriello Grosser Preis i dressyr när årets nedbantade variant av CHIO Aachen hölls. 

     Upplev hela ritten igen:

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden