16 juni 2015 14:32
Ridsportplus

Magi när Jessica Johansson tog EM-guld

Ŗgonblick vi minns del tre tar oss till ponny-EM 1983. Det är den individuella finalen i hoppning. Den stora gröna gräsbanan har glänsande nymålade hinder, och runt om banan surrar det av olika språk – elva nationer ska göra upp om den individuella guldmedaljen.

Magi när Jessica Johansson tog EM-guld
Jessica Johansson på väg mot guldet. Foto: Krister Lindh.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi har Jessica Johansson med på banan och ponnyn hon rider är en irländare som heter Highland Fling. Jessica är en lugn och tystlåten tjej, hon pratar inte så mycket, men hon har en vilja av stål, som vi snart skulle få se.
    Nio ryttare rider felfritt på bana A, med mastiga hinder på 1.35-höjd. Jessica är en av dem. Bana B har hinder runt 1.40. Felen trillar in för ponnyerna. När Jessica startar finns ännu ingen dubbelnolla. Det är dödstyst i publiken. Highland Fling hoppar perfekt, Jessica rider perfekt. Första dubbelnollan!

    Olidligt spännande var det att följa de fyra-fem ekipage som återstod. När de fick 8 fel, 4 fel, och så vidare började vi ana att något stort var på gång: Det blev ingen mer dubbelnolla och Jessica Johansson och Highland Fling vann Ponny-EM-guld!

    Det märkvärdiga var att allt detta hände i lilla Vetlanda, och det var ett magiskt ögonblick för oss alla som var med där. Stora färgaffischer på Jessica och Highland Fling fanns att köpa, som reklam för arrangemanget, och Växjö TV hade valt ut Jessica som sin speciella svenska ryttare att följa under EM:et. Det var precis som om allt var meningen.

    Själv jobbade jag som pressansvarig under Ponny-EM i Vetlanda, och roligare än så här kunde det ju inte bli. Vi hade fått arrangemanget bara två och en halv månad tidigare (bara det!) efter ett sent återbud från en annan svensk klubb, och vi hade jobbat dag och natt med att få allt att klaffa. Vi hade ordnat med språkkunniga värdar och värdinnor för varje land, och tusen andra saker som hörde till.

    Den engelske lagledaren John Lanni sammanfattade tävlingarna så här:
    – Det väsentliga är ponnyerna, de ska bo bra, det gör de här. De ska kunna förberedas väl, och de ska hoppa på bra underlag och faira hinder och det har de fått göra här. Vad kan man mer begära – allt har varit perfekt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden