Porträtt
7 november 2014 08:28
Ridsportplus

Samarbetet lyfter Emelie till pallen

Emelie Aldenfalk rider bokstavligen talat på framgångar just nu. Ett succégenombrott internationellt och en tolfteplats på junior-EM kröntes med ett SM-guld i augusti. Bakom framgångarna står ett sammansvetsat team med tränaren Maj-Karin Ekblom Ahlberg i spetsen.

Samarbetet lyfter Emelie till pallen
Emelie och Maja känner varandra utan och innan. Ofta behöver de inte säga något utan vet redan vad den andra menar. Här sitter Emelie på mästerskapshästen Winton. Anna-Lena Bergqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Det har gått snabbt på ett sätt. Vi har varit med hela tiden och vi var redo för EM. Men man hade kanske inte trodde det när vi köpte Winton, att vi skulle rida EM tre år senare. Det har nästan gått lite över förväntan, säger Emelie Aldenfalk.

    Hon är 18 år och den som regerar den svenska dressyrscenen för juniorer just nu. Framgångarna har varit många, både på hemmaplan och på de internationella banorna. I Kapellen i maj visade hon upp vad hon går för genom att vinna alla tre klasserna. På EM i Arezzo var hon bästa svensk med sin tolfteplats.

    Redan i fyraårsåldern började Emelie att rida på ridskolan i Kumla. Sedan blev det en egen ponny när ridskolan lade ner.
    – Då visste vi inte att vi också bytte livsstil, säger mamma Katrin som inte har någon hästbakgrund.

    Hon följer med och stöttar så gott det går. Emelie själv är den som står för drivet i sin dressyrsatsning. Med på resan är också Emelies tränare sedan åtta år tillbaka, Maj-Karin Ekblom Ahlberg. ”Maja” har arbetat som tränare hela sitt liv. Vid sidan av Emelie har andra av henness elever både tagit sig till SM och tagit flera DM-segrar. Med en relativt lågmäld profil är hon ändå lite av en doldis på de stora dressyrscenerna.
    – Det är kul att träna för någon annan som inte andra gör. Det är lite unikt. Vi har en kontakt som man kanske inte får med en känd tränare. Hon betyder jättemycket för mig. Hon har varit med hela tiden. Det är hon som har lärt mig att rida. Maja är alltid ett steg framåt och har alltid en plan över varför vi gör vissa grejer, säger Emelie.

    En plan, något både Emelie och Maja återkommer till gång på gång. Emelie – ambitiös, noggrann, planerande. En drömelev, om man ska tro Maja.
    – Emelie är otroligt ambitiös. Har hon någon läxa är den gjord till nästa gång. Hon sitter inte bara och rider runt. Hon är jättemjuk i sin ridning och hon ifrågasätter inte utan gör det jag säger. Det är få förunnat att få ha en sådan här duktig elev, menar Maja Ekblom Ahlberg.

    En dag i veckan tränar Emelie för Maja, men de ses och hörs oftare än så.
    – Vi har nära kontakt. Ibland känns det som att jag inte behöver säga något, det räcker med att vi kollar på varandra. Vi känner varandra så bra, säger Maja.

    Lägsta nivån på träningarna är hög och lösgjordheten är A och O, det är de båda överens om. Motivation och ett sug efter att rida och träna har Emelie alltid.
    – Jag vill jobba med det här. Jag vill rida och bli så bra som möjligt, säger hon samtidigt som hon gör Winton färdig för ett ridpass.

    Winton, fuxvalacken som de köpte från ridskolan Strömsholm när han var sex och Emelie 14, har utvecklats precis så som Maja och Emelie planerat. Nästa år väntar nya utmaningar som young rider.
    – Vi ska till Danmark i oktober och rida som young rider för att vara förberedda nästa år, säger Emelie.
    – Men Emelie har redan ridit de rörelserna. Det finns mer i Winton. Han kanske kan gå Grand Prix, man ska aldrig säga aldrig. Hon rider piaff, passage och bytena i varje är nästan helt befästa. Det är väl dags att börja slipa på en sådan kür också, säger Maja och tittar på Emelie.

    Hennes nuvarande kür, som hon bland annat vann med i Kapellen, har de satt ihop tillsammans. En ny erfarenhet för dem båda.
    – Vi var lite gröna på det. Vi tänkte för långa sträckor så den blev nästan några minuter för lång först, säger Maja.

    Hon försöker att följa med Emelie på tävlingar men hinner inte alltid. Annars följer hon tävlingarna via datorn och sms. När Emelie red hem guldet på junior-SM i augusti var hon dock med.
    – Det är ett av de största ögonblicken. Att vinna SM är inte något man lägger upp på ett år. Dressyren tar sin lilla tid. Det är lite blödigt då. Man vet hur många timmar vi har hållt på. Men då är det värt varenda minut.

    Efter åtta år fortsätter duon Aldenfalk/Ekblom Ahlberg tillsammans, utan att någonsin tappa motivationen.
    – Nej aldrig med Emelie. Hon frågar alltid ”vad ska vi göra nästa vecka?”. Det går hela tiden framåt. Var det inte svårare än så här har det känts hela tiden. Jag blir väldigt inspirerad av att ha en sådan bra elev. Och hon verkar ju trivas rätt bra hon med för det går ju bra, säger Maja och ler.

    Emelie ingår sedan 2012 i plantskolan och tränar där för Liane Wachtmeister. Ibland tränar hon också för Mads Hendeliowitz, något som Maja rekomenderat henne.
    – Det kan ju vara så att vi känner varandra lite för bra så det är bra med nya ögon. Det är en bekräftelse att vi är på rätt väg, lite grädde på moset, menar Maja.

    Emelie Aldenfalk har stora planer i livet. Och fortsätter hennes planer att gå så bra som de gjort hittills är det ingen som vet var det slutar.
    – Jag har ett år kvar i gymnasiet först. Min plan med hästarna har funkat hitills. Bara man vill så går det, säger hon.

    Med på resan kommer Maj-Karin Ekblom Ahlberg självklart att finnas.
    – Det är inte varje dag man får fram en sådan talang, säger Maja och tittar mot Emelie en bit bort på ridbanan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden