Porträtt
26 augusti 2014 11:42
Ridsportplus

Marco Kutscher satsar på det egna

Efter många år hos Ludger Beerbaum satsar nu Marco Kutscher på egen hästverksamhet tillsammans med sambon Eva Maria Bitter. Ridsport var på besök hemma hos Marco, läs hela reportaget här.

Marco Kutscher satsar på det egna
Marco rider den 12-åriga hingsten Van Gogh (e Numero Uno) som ägs av Hans Horn. (Ridsport rekommenderar ridning med hjälm)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det finns inte många pojkbokshistorier om hästar, men Marco Kutschers karriär kunde ge stoff till en sådan:
    Tysk pojke i tio-tolvårsåldern ser på tv-sändningar från Aachen och har Franke Sloothaak som idol. Han kan inte föreställa sig att han själv en dag ska vara stjärnan. Men hästtokig är han och blir så småningom professionell beridare hos handelsstallet Sportpferde H Heckmann.

    Han hinner fylla 25 och får det tyska förbundets Goldenes Reiterabzeichen för minst tio segrar i svår klass.  
    – Det var mycket bra lärotid. Jag fick rida många olika hästar. Det var ingen som stod på marken och sade exakt vad jag skulle göra, utan jag lärde mig av hästarna, berättar Marco Kutscher.

    Drömmen blev sann
    Vid millenieskiftet kom den stora vändningen. Marco tränade för Dirk Ahlmann, som jobbade hos Ludger Beerbaum. Dirk skulle sluta och föreslog Marco som efterträdare.
    – Jag drömde om det, men jag trodde aldrig att jag skulle kunna nå dit. Jag kom inte ifrån någon känd hästfamilj, säger Marco, som några år senare tillhörde världstoppen.

    Marco började rida på ridskola, där hans föräldrar själva börjat som vuxna. Familjen skaffade senare egna hästar och även storebror Frank blev beridare, numera verksam i Sverige. Det var Frank som först utbildade Montender, hingsten som vann både OS-medaljer och EM med Marco.

    Startar eget
    I mars 2014 kom beskedet att Kutscher till sommaren skulle sluta hos Ludger Beerbaum efter 14 år, för att bli kompanjon och sambo med sin flickvän Eva Maria Bitter. Hon blev i år för sjätte gången tysk mästare för damer och är kvinnan bakom hingstfenomenet Stakkato.
    – Det har egentligen inte varit min plan att ha egen verksamhet och sluta hos Ludger. Men jag och Eva har varit tillsammans i tio år, och jag tänkte att ska jag göra något nytt så är det nu,  säger Marco.

    Marco har fått behålla två topphästar från Beerbaumstallet, Liberty Son 2 och Cornet’s Cristallo. Sveriges förre förbundstränare Hans Horn har tre hästar hos Marco, varav en efter Casall.

    Lovord från teamet
    Solid, stark och pålitlig, inte en anställd utan en partner, är Beerbaum-stallets beskrivning av Marco Kutscher.
    – Marco är en perfekt ryttare. Men det tråkigaste med att han slutar här är att man kommer sakna honom som person, kommenterade Henrik von Eckermann.

    Marcos förra hästskötare Malin Lindskog hyllar honom också.
    – Han rider så otroligt bra och har alltid så bra tålamod med sina hästar. Jobbar man med honom är allting väldigt enkelt och okomplicerat.

    Marco peppade för några år sedan Henrik när svensken haft svaga resultat på  Scandinavium och funderade på att ge upp. Henrik har nu tagit över hans roll som andrejockey bakom Ludger.
    – Jag har aldrig sett en ryttare som är mer fokuserad och beredd att offra allt annat, så jag glädjer mig när det går bra för honom, säger Marco om Henrik.

    Genom åren har Henrik periodvis varit hans sjukvikarie. I likhet med Rolf-Göran Bengtsson har Marco lidit av ljumskproblem.
    – Det är många ryttare på vår nivå som har det, men nu går det bra. Jag går till en tränare en gång i veckan för förebyggande träning och då funkar det.

    Mindre anläggning
    Marco Kutscher och Eva Maria Bitter har varit bekanta länge men blev ett par runt årsskiftet 2004-2005, efter att Marco separerat från sin dåvarande fru. Marco har nu flyttat till Evas anläggning i Bad Essen, någon timme från Ludgers stall. Där finns cirka 25 boxplatser, ridbana och paddock.
    – Det är mycket mindre än Ludgers, men fint och räcker gott och väl. Vi kan inte bygga ut ens om vi vill för Evas pappa har sitt företag intill. Jag vill ändå inte att det ska bli större, förklarar Marco.
    Han har nu tolv hästar i träning.
    – Det är lite för mycket för en person, men jag ska testa i några månader.

    ”Power-par”
    Kommer han och Eva nu att bli Tysklands nya ”power-par” i stil med Markus Beerbaum och Meredith Michaels-Beerbaum?
    – En skillnad är att när de träffades siktade båda på toppen. Men Eva vill koncentrera sig på yngre hästar och Bundeschampionat, säger Marco.

    I slutet av juli tävlade de tillsammans på Glocks Performance Center i Österrike. Eva vann meetingets tvåstjärniga GP, Marco var sjua i det femstjärniga med Cristallo. Värdparet Glock bjuder kvällstid ryttarna på shower i världsklass.
    – I lördags uppträdde Rod Stewart och vi var ju inte fler i publiken än att vi kunde stå direkt framme vid scenen. Det var fantastiskt! Vi tycker båda att det är roligt att göra sådant som inte bara är med hästarna, säger Marco om sig och sambon.

    Tagit examen
    Inför flytten lade Marco till sina ryttarmeriter examen som tysk ”Pferdewirtschaftsmeister” (direktöversättning ungefär hästnäringsmästare). Det är det tyska ridsportförbundets högsta professionella examen, som ger formell kompetens att driva en anläggning och utbilda hästar och ryttare till minst M-nivå.
    – Det har varit ett hårt jobb att hinna med att ta examen ovanpå tävlandet och annat jobb, men det är Eva som peppat mig och nu är jag glad att jag klarat det, säger Marco.

    En viktig poäng är att examen ger stallet formell behörighet att ta emot elever.
    – Det ger oss bättre möjlighet att ta emot en ung begåvad ryttare som vill lära sig jobbet och som vi samtidigt kan ha som duktig hjälp hemma, säger Marco Kutscher.

    Reportaget publicerades ursprungligen i Ridsport nr 16, 2014

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden