Porträtt
10 april 2015 14:00
Ridsportplus

Malin fyller 40 – och firar 20 år av internationella framgångar

Malin Baryard-Johnsson fyller 40 år idag, 10 april, och kan samtidigt notera ett halvt liv i den internationella hetluften som senior. Hon har också ett av världens mest långlivade sponsorsamarbeten; 19 år med samma företag.

Malin fyller 40 – och firar 20 år av internationella framgångar
Malin Baryard fyller 40 år i dag och firar även 20 år på den internationella hopptoppen. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Räknar man med ponnytiden vann Malin sina första medaljer med svenska laget redan för 28 år sedan (NM brons och silver).

    Malins genombrott sägs vara maskeradhoppningen på Scandinavium 1996, då hon gjorde sensation i raffset. Men det var för den breda allmänheten; redan i juni 1995 var hon 20 år gammal månadens rookie på världsrankningen efter att ha blivit GP-placerad och meetingets ledande dam i Hamburg. Det följdes av topplaceringar också på Hickstead och en seger i Wolfsburg. På Hickstead var hon redan uppmärksammad av Eurosports kommentator Peter Churchill.

    – Han pekade ut henne för mig och sade att där har vi en talang vi måste hålla ögonen på, och hon är svensk precis som du, berättar Inger Fish Röckert, PR-agent som senare sammanförde Malin med H&M. Det var på Scandinavium våren efter som Inger föreslog pappa Pelle Baryard ett avtal som sponsoragent. Ett av de företag hon kontaktade var H&M. Hon gick hela vägen upp till dåvarande VD Stefan Persson för att få igenom idén.

    – Malin är helt perfekt för dem, och har levererat på alla sätt och vis. Om inte hon hade gjort ett så bra jobb för dem hade ju inte samarbetet varat så här länge, säger Inger om det nu 19 år långa kontraktet.
    Inger gick senare över till att arbeta med Team Sony Ericsson, och letar idag sponsorer åt bland annat Douglas Lindelöw.
    – Jag tycker fler svenska företag borde satsa på ridsporten, och på unga talanger. Ridsporten har en köpstark målgrupp, säger hon.

    Sommaren 1995 vann Malin också lagguld och eget brons på Young Riders-EM. Hösten 1995 vann Malin fyra klasser på Horse of the Year Show. Det var medan hon var baserad hos sin mentor John Whitaker, dit hon kom på sex månader men stannade två och ett halvt år. Hon hade då hunnit vinna också ponny-EM 1990.

    Samma helg som maskeradhoppningen i Göteborg våren 1996 var Malin också trea i världscupens europafinal, och fick ett wild card till världscupfinalen i Geneve med Corrmint. Där slutade hon sjua och som bästa dam efter Hugo Simon/ET. Corrmint har sin egen historia; han var resultatet av Cortez första betäckning i Sverige.

    En annan av Malins karriärnoteringar är att ha en lång karriär för samma häst. Butterfly Flip och Malin tävlade internationellt i tio år, från seger i ett sjuårs-Grand Prix i Lucerne 1998 till sommaren 2008.   Under tiden vann de EM-silver 2001, VM-silver 2002 och OS-silver 2004.

    Idag framhålls Ohlala som hittills högst rankade svenskfödda häst i världen, som åtta enligt WBFSH 2014. Men 2003 var Malin och Butterfly Flip (e Robin Z-Moderne xx, uppfödare/ägare Kristina Larsson) världens högst rankade ekipage, efter bland annat en sjätteplats på EM (som de var nära att vinna) och brons i världscupfinalen i Las Vegas. Det var året efter som WBFSH införde sitt nuvarande system med hästrankning, som Hello Sanctos toppade i fjol. Bästa häst och bästa ekipage räknat på rankningspoäng blir ju samma sak, med mindre än att hästen byter ryttare under året.

    Se ett av Malins första TV-framträdanden, med ponny in i studion hösten 1992. Med på den åtta minuter långa förhandsintervjun inför dåtida Norrköping Horse Show inomhus är också Peter Eriksson. Tio år senare vann de OS-silver ihop !

    Se ett bildspel av Malins karriär genom åren HÄR

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden