Reportage
22 oktober 2014 07:30
Ridsportplus

Från promenader till lag-SM

”Den här hästen kommer nog inte gå att rida igen” fick Hanna Walfridsson höra om sin häst Soraya. Men det utlåtandet ville hon inte lyssna på. Med envishet, hundratal mils promenad i skogen och ett väldigt speciellt rödhårigt sto fick sagan ett lyckligt slut.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som unghäst gick dressyrstoet Soraya SD (f –01 e Don Schufro-Amiral) från klarhet till klarhet. Hon deltog i flera championat och kom bland annat fyra i Breeders som 6-åring. Men efter ett par år av framgångar var det något som inte riktigt stämde, trots att Soraya var väldigt arbetsvillig i ridningen.
    – Hon ömmade vid beröring och ville inte bygga muskler ordentligt, berättar Hanna Walfridsson.

    Dagen efter ett träningspass 2008 kunde Soraya knappt gå ut till hagen, det blev droppen. Efter ett besök på SLU i Uppsala  konstaterades kissing spines, pålagringar mellan flera tornutskott samt förändringar i ligament.

    Ridning fanns inte på kartan, än mindre tävling i de högre dressyrsklasserna. Råd som triangelmärkning eller återlämning till uppfödaren fanns dock inte som alternativ för Hanna.
    – En sådan här häst får man bara chansen att ha en gång i livet. Hon är min stora kärlek.

    Valet blev avel, i dubbel bemärkelse då Hanna också blev gravid. Sommaren 2009 föddes ett litet hingstföl. Därefter följde ett år av avsuttet arbete med många långa promenader i skogsterräng varje dag. Längs slingriga stigar, över stockar, upp och ned för sandbackar.

    Skynda långsamt
    Hanna har fått råd och hjälp av sin mamma som är sjukgymnast.
    – Jag tror inte att människor och hästar är så olika i grund och botten. I båda fallen måste man stärka alla muskler så mycket som möjligt runt skadan. Samt jobba upp rörligheten och styrkan i ryggen, det är jätteviktigt.
    Skynda långsamt har hela tiden varit Hannas motto.

    Promenaderna varvades så småningom med tömkörning, longering, löshoppning och klättring.
    – I tömkörningen jobbar vi mycket med att hitta en rund och lägre form där hon är avspänd. Vi undviker att jobba på volt i tömmarbetet, utan arbetar mest på raka linjer där vi också kan träna programdelar om vi vill.  
    – Det är enklare att sätta ett tryck i henne i tömmen bredvid än uppsutten i sadeln, där det lätt sätter sig i huvudet. Och spänner hon sig så måste jag få henne avspänd igen. För spänningar gör att hon får ont i ryggen, förklarar Hanna.

    Nu, flera år senare, rider Hanna inte mer än tre gånger i veckan. Och aldrig mer än två dagar i rad. De tar allt i sin egen takt. Något som har visat sig vara ett vinnande koncept för ekipaget. I somras deltog de i lag-SM  för Värmlands lag som kom på femte plats.

    På ridbanan gör ekipaget piaff, passage och byten i varje språng. Det kunde man inte tro för några år sedan, när ryggskadan var ett faktum och prognosen var att hästen nog inte skulle kunna gå att rida igen.

    Ge unghästarna tid
    Något som Hanna verkligen vill trycka på är att man ska ge de unga hästarna tid. På så sätt kan man minska risken för ryggskador i framtiden.
    – Det är så lätt att dras med i framgångar, men man måste tänka på vad som är viktigt. Hästen ska hålla i många år framöver. Ta hand om era unghästar och var lyhörda.

    Hannas 10 bästa tips till dig som har en ryggskadad häst:
    • Låt skadan/inflammationen läka ut ordentligt innan du påbörjar rehabiliteringen.
    • Skynda långsamt!
    – Våga frångå din plan. Ibland måste du kanske ställa in vissa tävlingar eller träningar. Var väldigt lyhörd över hur dagsformen är, säger Hanna.
    • Jobba din häst avsutten.
    – Ett jättebra tips även till dig som inte har en skadad häst. Exempel på arbete är tömkörning, longering, promenader i kuperad terräng och klättring.
    • Lång uppvärmning innan arbete.
    – Jag värmer alltid upp Soraya minst tjugo minuter i skritt avsutten innan jag sitter upp. Sen kör vi lättridning i låg och rund form och galopp i lätt sits.
    • För dagbok över din och hästens arbete.
    – Det hjälper så att du får en översikt och kan gå tillbaka och se samband.
    • Låt inte hästen bli kall/blöt på ryggen.
    – Jag är väldigt pjoskig med täcken. En kall och blöt rygg är inte upplagd för ridning. Då får det bli någon annan form av motion.
    • Låt hästen gå i stora hagar med naturlig terräng.
    • Lär känna dig själv och din häst.
    – Alla hästar fungerar olika. Bara för att något funkar för en häst betyder det inte att det fungerar på exakt samma sätt för en annan häst. En spänd häst arbetar inte rätt med ryggen. En avslappnad häst är A och O, hur du än väljer att arbeta med den, avsuttet eller uppsuttet. Lika viktigt är att hålla dig själv i form, så att du är rak i kroppen och inte är sned och felbelastar hästen mer än nödvändigt.
    • Rörelse!
    – Hästen måste röra sig varje dag, inte vila sig i form.
    • Komplettera med massage/stretchning.
    – Jag har haft turen att ha en tjej som är jätteduktig på massage i stallet som har hjälpt Soraya. Ryggstretchning gör vi efter varje pass. Ibland tar vi hjälp av en equiterapeut om det behövs.

    Elina Reinholdsson

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden