Reportage
31 mars 2015 09:00
Ridsportplus

Ny teknik hjälper dövblinda Jane att rida

Att varken se, höra eller kunna prata men ändå rida. Det kan verka som en omöjlighet men för Jane Eriksen har ny teknik öppnat upp dörrarna för att hon ska kunna syssla med den hon älskar mest.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På Stall Compass i Nacka får Jane Eriksen uppfylla en av sina största drömmar. Här får hon rida, trots att hon är både blind, stum och döv.

    Jane Eriksen började rida redan när hon var liten. Hon har haft egna hästar men när hon förlorade synen helt för 17 år sedan blev det svårt att rida. Men hjälp av ny teknik, en uppfinning som heter Ready Right får Jane nu möjlighet att göra något av det hon tycker allra bäst om.

    – Jag älskar djur och det är så härligt att få röra sig och vara fri. Det känns så skönt att få komma ut och röra på mig, säger hon.

    Det är första gången hon är på Stall Compass. De var en av de ridskolor som sa ja till att hjälpa till att förverkliga Janes önskan om att rida. För ridläraren Claudia Göth har det var en ny upplevelse, där den tekniska biten blev viktig. Hon har haft en enhet i form av en mobil i handen där hon har fyra olika signaler. På Janes bröst sitter fyra sensorer, en på varje handled, en på bröstet och en bak på ryggen. Dessutom har hon en mottagare på sig, för att kunna ta emot signalerna som Claudia sänder.

    – Vi har gjort upp olika signaler. Till exempel att ett tryck på bröstet är att fortsätta framåt, tre snabba är att övergå till en annan gångart. För att minska traven trycker jag på knappen där bak en gång.

    Sensorerna på handlederna betyder att Jane ska svänga hästen åt höger eller vänster. Trots att hon är inramad mellan de fyra ridhusväggarna krävs det stor precision från både Jane, Claudia och tekniken. En gång blir det fel och Jane styr in hästen Darling Dream i väggen.

    – Någon gång misstolkade hon signalerna, säger Claudia.

    – Men vilket förtroende hon hade. Hon har aldrig varit här förut, aldrig träffat mig eller hästen och hon sitter upp och rider. Det är väldigt mycket att hantera!

    Jane Eriksen är helt uppenbart en modig ryttare. En del vågar inte ens sitta upp på en häst, trots att de har perfekt syn. Men Jane erkänner att det kan kännas lite obehagligt ibland.

    – Ja, ibland är jag lite rädd. Jag kan inte styra hästen vart den ska gå. Men vi rider tillsammans jag och hästen och har kontakt på det sättet.

    Att hon ridit tidigare märks, även om om inte orkar trava särskilt länge. Något som förmodligen beror på att det var länge sedan hon hade möjligheten att rida. Nu kommer hon att fortsätta komma ut till Stall Compass för sina ridlektioner för att utvecklas som ryttare.

    – Det är ett fantastiskt projekt. Man måste ha väldigt stor tillit till varandra och att utrustningen fungerar. Och att hon har en snäll häst, det ska man inte sticka under stol med, säger Claudia Göth som litar fullständigt på att Darling Dream sköter sig.

    För Jane Eriksen betyder Ready Right att hon får möjlighet att vara med de djur hon älskar och även kunna sitta på hästryggen. För Claudia Göth betyder det också mycket att vara en del av det här.

    – Jag har levt på det här sedan dess, att få ge det här till en annan människa var helt fantastiskt. Man blir rörd över hästen också, jag hade aldrig testat honom innan men han går in och gör det jättebra.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden