Reportage
19 april 2015 21:33
Ridsportplus

Matthias Rath höll clinic

Tyske Matthias Alexander Rath var på lördagen i Sverige för första gången för att hålla en clinic utanför Sigtuna. Publiken fick ta del av både tankar och känslor kring övertagandet av Totilas och följa fyra ekipage under ett träningspass för Matthias.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Clinicen, som arrangerades av Equestrian Academy på Sigtunabygdens RF, inleddes med en intervju av Matthias Rath där han pratade om Totilas, träningen och framtiden. Men historien om Matthias och Totilas började redan 2010 då Paul Schockemöhle köpte den svarta hingsten.
    – Jag fick testa honom och man säger inte nej till chansen att rida en sådan häst. Men man tänker även på alla förväntningar och krav man får på sig från omgivningen, berättade Matthias.

    På frågan om hur relationen till Edward Gal blev efter övertagandet blir svaret att det så klart inte var en rolig situation, men att det var ägarens beslut att omplacera hingsten.

    Under tävlingarna i Aachen 2014 red ekipaget in på banan och Matthias visste vad han behövde göra för att leva upp till omvärldens förväntningar.
    – Jag bestämde mig redan innan för att inte bry mig om förväntningarna alla hade på oss. Bryr man sig om vad andra säger och tycker och sätter press på sig själv kommer det inte att fungera. Efter halva programmet hade jag en bra känsla och Totilas var med mig hela tiden. På väg ut från banan såg jag ansiktsuttrycket hos mina föräldrar och insåg att det sett bra ut.

    Ritten ledde till en seger och Matthias kunde andas ut. Även om det fanns saker att förbättra under programmet ska man inte tänka på missarna enligt Matthias.
    – Allt kan bli bättre, var istället nöjd med det du har lyckats prestera.

    Clinicens första ekipage att bli tränade av Matthias var Jeanna Högberg med 5-åriga Springbank e. Skovelns Rafael. Hästen var från början spänd när han kom in på banan.
    – En ung häst vet inte så mycket och saknar rutin. Du som ryttare måste visa den och ge den ett förtroende och självsäkerhet den behöver, förklarade Matthias.

    Springbank fick trava några varv runt banan för att göra sig hemmastadd innan träningspasset började. Matthias instruerade om att låta hästen få galoppera på framåt längs långsidorna och sedan träna förvänd galopp för att hitta balansen.
    – Blir han ofokuserad på dig så ge honom en ny uppgift.

    Under ritten poängterade Matthias ofta vikten av att först samla hästen och därefter öka för att få tillbaka motorn. Lägg in kortare pauser och låt hästen stretcha ut och vila.
    – Man kan inte pressa alla hästar lika mycket i samma ålder. Vissa hästar kräver mer tid för att komma till sin rätt.

    Sigrid Bergåkra var andra ekipaget ut tillsammans med den 9-årige I do Kiss e. French Kiss. Även här påbörjades passet med tempoväxlingar och att hitta takten. Matthias lägger alltid stor vikt på grunden när han tränar. – Alla basicsaker ska sitta innan man går vidare i träningen och man kan aldrig träna för mycket på det, sa han.

    Under sin egen träning hemma i Tyskland kan han bli ombedd att rida om en diagonal åtskilliga gånger för att han har slarvat med hörnpasseringen.
    – Gör om och gör rätt, säger han.

    Sigrid får sedan träna på piaffen.
    – Hästen är bara nio år gammal och är under utbildning mot Grand Prix. Han behöver inte vara på stället utan låt honom gå framåt i piaffen om han behöver, sa Matthias koncentrerat.

    Amanda Eklund med Sambucus född 2006 efter Sandakan var nyligen hemkomna från en tävling i Frankrike. Ekipaget började med öppnor längs diagonalen. Några gånger fick Amanda börja om.
    – Förbered öppnan bättre redan i hörnet, sa Matthias.

    Därefter visade de prov på fina piruetter medan Matthias förklarade att det är viktigt att inte bli fast i samlingen utan att kunna länga ut hästen igen. I bytena blir hästen lite het och springer iväg. Det gör inget, det är träning och då får det bli fel, tycker Matthias.
    – Gör ett byte och vänta sedan till han är med igen innan du byter nästa gång.

    Sist ut under eftermiddagen var Jeanna Högberg på den erfarna hästen A´ha född 2006 e. His Highness.
    – I passagen blir han lite loj. Gå då tillbaka till traven och hämta ny power innan du går tillbaka till passagen igen, tipsade Matthias. Träna inte för länge på samma moment, då kommer hästen att tröttna och tycka att övningen är tråkig.

    Genom hela clinicen följde Matthias en röd tråd.
    – Grunderna ska sitta innan du avancerar övningen, hitta takten och låt hästen ta pauser och sträcka ut. Det är även bra att ha en individuell plan för varje häst och delmål att uppnå. Tar det sedan två veckor eller fem veckor att befästa en övning så får det göra det. Vi måste ha tålamod och inte glömma bort att berömma hästen längs vägen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden