Reportage
11 maj 2015 09:00
Ridsportplus

Frihet är Rebeccas melodi

Att galoppera på stranden utan sadel och träns är vardagsmat för Rebecca Dahlgren från Youtubevideon. ”Sparv har inte haft något huvudlag de senaste tre åren” säger Rebecca.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Huvudrollsinnehavarna i Youtubevideon är Rebecca Dahlgren och hennes hästar. Med sin åttaåriga connemara Asasara Eamonn, kallad Sparv, galopperar Rebecca längs havet och utövar frihetsdressyr på hög nivå. De ser lika lyckliga ut båda två.

    – Han har aldrig något huvudlag. Vare sig vi hoppar, dressyrtränar eller är i skogen med kompisar har jag barbackapad och två sticks, säger Rebecca.

    Frihetsdressyrproffset har arbetat på heltid sedan 2005 med att utbilda hästar och deras ägare med fokus på kommunikation och förståelse för hästens språk. Tillsammans med sina kollegor driver Rebecca träningarna i Hällekis i Västergötland. Ofta gäller det att hitta lösningar på vardagsproblem som lastning eller att hämta hästen i hagen. De hästägare som redan har god kommunikation med sin vän hjälper Rebecca med förståelse för hur exempelvis ridning utan träns kan tränas. För att ens komma i närheten av det Rebecca visar upp krävs tid och engagemang.

    – Mitt första råd är att köpa en häst som man verkligen tycker om snarare än en häst som man tror kan bli bra. Det gäller att man tycker om hästen och vill lägga tid på den, för tid tar det.

    Samspelet mellan Rebecca och hennes hästar fascinerar en bred publik och ryttarinnan har deltagit i såväl uppvisningar som varit stuntryttare i långfilm och reklamfilm. Själv har Rebecca utbildat sig hos tränare som svenska Jaana Heinola, tyska Ute Lehmann och internationellt kända frihetsdressyrutövaren Honza Blaha.

    Connemaran Sparv har hon tränat i fyra år och all träning börjar från marken med signaler från kroppen och sticks.

    – Träningen är upplagd så att hästen alltid ska lyckas. På så vis blir den mer motiverad och mottaglig. Jag har alltid en plan för varje pass och även om det är små steg framåt så går det alltid framåt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden