Reportage
10 november 2016 22:00
Ridsportplus

Guldhästen – från nyköpt 2-åring till dubbel mästare 2016

Han har lagt SM-medaljer på hög med Stephanie och Nicole Holmén,vunnit i Scandinavium och hoppat såväl internationell 1,60 som YR-EM-final. Nu, vid 16 års ålder, har Titanic VDL inlett en ny karriär och tagit hem två children-guld med Beata Hermelin.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Älsklingen! utbrister Stephanie ”Steffi” Holmén när hon får höra att Ridsport vill uppmärksamma Titanic VDL (född 2000, val, e Neckar-Lord, uppf W van de Lageweg).

    Inte så konstigt att känslorna svallar hos Stephanie, och hennes lillasyster Nicole, när det ska pratas om Titanic, eller Nicke som han kallas till vardags. Titanic är den vänligaste individ man kan tänka sig och, som Steffi uttryckte det, supersnäll med allt.


    Steffi och Nicke flög fram tillsammans.
    Foto: Lottapictures

    För Steffi är Titanic hästen som hon växte upp med och som förde ut henne till de stora banorna. Visserligen har Nicole ridit två young rider-EM på honom, debuterat 1,60 i Polen (2014), tagit YRSM-silver och vunnit YR Krafft Cup i Scandinavium (2015), men Steffis och Titanics historia tillsammans är ursprungligare och längre.

    Det var de två som gjorde allt tillsammans från början. Steffi var nämligen inte mer än 13 år när Ann-Christin ”Ankan” Carlsson tyckte att hon skulle köpa då 4-årige Titanic.
    – Mamma var emot det eftersom jag var så ung, minns Steffi.

    Men Ankan övertalade mamma Annette, och hon hejades på av hästägaren Magda Hermelin-Lagerfeldt.
    – Jag hade köpt Nicke som 2,5-åring i Holland. Jag gillade hans fantastiska galopp och hans kloka sätt att ta sig an hindren, så även om han kanske inte hoppade så spektakulärt så tog vi hem honom, berättar Magda.

    Okomplicerad att rida in
    – Han var totalt okomplicerad att rida in men vi tog det lugnt med honom sedan. Han hade en egenbalans och förmåga att själv hålla ordning på sin kropp, så vi tyckte inte han behövde ridas så mycket. Och det var just de egenskaperna som gjorde att jag tyckte han kunde passa en 13-årig tjej.

    Stephanie fick all den hjälp hon behövde med den unga hästen med den stora galoppen. Magda, tillsammans med Angelie ”Hallon” von Essen, tränade regelbundet för Ankan på Flyinge och när Magda sedan köpte gården utanför Sjöbo anställde hon Hallon, och Ankan fortsatte att träna dem.

    När Steffi var 14 år, och Nicke fem, kvalade de till Scandinavian Open i Falsterbo.
    – Ganska gulliga var de, med Steffi med sin obligatoriska väst, minns Magda.
    Sedan gick Nicke alla unghästchampionaten.
    – Men inte som 7-åring för vi tyckte det var lite för tidigt på året att debutera i 1,40-hoppning. I stället kvalade vi till JSM och där tog vi silver, berättar Steffi.

    Det silvret blev det första i en lång rad medaljer som Nicke hoppade in de kommande åren. 2010 YRSM-brons inomhus, andraplats i YR-cupen i Scandinavium och seger i Falsterbos ungdoms-GP, 2012 YRSM-silver inne och lag-SM-guld, 2013 lag-SM-silver.

    SM-guld 2011
    – Det var en massa silver och brons, men 2011 blev det äntligen guld. Det var på Grevagården och Douglas (Lindelöw) ledde med Balahe. Han hade råd att riva ett hinder för att vinna. Han rev två, så guldet blev mitt och Nickes. Det var ett väldigt bra år att vinna på för det var en trailer i förstapris, säger Steffi.


    SM-guld med Stephanie 2011. Foto: Roland Thunholm

    Sin sista medalj som young rider tog Steffi med Titanic 2012, ett silver inomhus på Flyinge. Steffi fortsatte att tävla sin häst men i augusti fick lillasyster Nicole ta över.
    – Det var då jag började arbeta på Grevlundagården, säger Steffi.

    Nicole tog vid där Steffi slutat och tog sig till final på YREM i Arezzo, den final som Irma Karlsson så småningom vann. Även året efter blev det EM, dessutom silver på inne-SM och seger i YR Krafft Cup på Scandinavium. Dessemellan gjorde Nicole också internationell 1,60-debut i Polen med den brune valacken.
    – Gång efter gång har Nicke visat att han kunde mäta sig med de bästa, berömmer Steffi.

    Nicole hoppade med Nicke i Scandinavium förra året. Foto: Roland Thunholm

    Nu, 16 år gammal, är han bäst igen – fast på lite lägre nivå. I våras tyckte Nicole att Nicke skulle få lite lättare uppgifter på tävlingsbanorna.
    – Nicole och jag pratade om det i våras och eftersom jag ägt Nicke förut så frågade jag om jag kunde få köpa tillbaka honom, säger Magda Hermelin.

    Magda sökte en lämplig häst i childrens-klasser åt mellandottern Beata. Lämpligare häst än vänlige gentlemannen Nicke kunde hon inte tänka sig.
    – Fantastisk galopp och spänst, och klokhet på hinder, Nicke personifierar allt detta, menar Magda.

    Hur rätt hon hade har sommarens och höstens resultat visat. Beata vann RM på Ribersborg, och nyligen RM inomhus i Helsingborg. De har också tävlat i Odense och tagit rosetter i varje klass, liksom på Elmia. Första helgen i december väntar Vilhelmsborg i Danmark.

    – Men vi ligger ändå lågt med Nicke. Beata rider fortfarande C- och D-ponny och Nicke får följa med om meetinget har children-klasser. Vi åker inte ut på några andra tävlingar med honom.

    Beata är bara tolv år så hon har drygt två år kvar i children-klasser. Nicke ska få vara hennes följeslagare, så länge han vill och är pigg och fräsch. Men att kalla något annat än gården i Åsum utanför Sjöbo som sitt hem kommer han aldrig att göra.
    – Han stannar hos oss resten av sitt liv, lovar Magda.

    Magda i lyckortårar under prisutdelningen på SM.
    Foto: Madeleine von Koch

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden