Reportage
3 november 2016 20:30
Ridsportplus

Prinsens tid i Sydafrika blev kort – men nu är första fölet fött

Förra året exporterades Coelenhage's Prins Thatch från Sverige till Sydafrika. Tyvärr blev hans tid i landet kortvarig - bara någon månad efter ankomsten segnade "Prinsen" ned i hagen och dog. Sorgen efter hingsten är stor, men nu kan familjen Barrow glädjas åt det första fölet.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport


    Coelenhage’s Prins Thatch vid ASRP’s bruksprov 2008. Foto: Jenny Staaf

    Coelenhages Prins Thatch – allmänt kallad Prinsen – blev ”årets hingst” vid ASRP’s bruksprov både 2006 och 2008. Han har använts sparsamt i den svenska aveln, men har bland annat lämnat godkände hingsten Prins Tord och ett förhållandevis stort antal avkommor som tagit diplom vid unghästtester. Eva Gustafsson, Stuteri EG, exporterade hingsten till Sydafrika i augusti 2015. Köpare var familjen Barrow i Johannesburg, som skulle använda honom i den Sydafrikanska ponnyaveln. Familjen har rötter i Sverige då mamma Gunilla är emigrerad svenska.


    Prinsen strax innan avfärd från Stuteri EG. Foto: Eva Gustafsson

    Med sina blott 135 cm i mankjöjd och med sin goda exteriör och sina fina sportegenskaper ansågs Prinsen vara perfekt för de många gånger allt för stora ”ponnyerna” i Sydafrika. Emma Barrow, dottern i familjen Barrow, berättar för Ridsport om landets ponnyavel som i många år stått stilla och mest består av welshponnyer som inte är avlade för elitsporten. Manköjdsreglerna har inte varit speciellt stränga på tävlingar i Sydafrika.
    – Ponnyerna som hoppade i de högsta klasserna mätte ungefär 155 cm, och det här fick en negativ effekt på vår avel, fortsätter Emma.
    De små ponnyerna blev svårsålda eftersom det är lättare att hoppa en häst än en ponny i de högsta klasserna. Nu när landet skall anpassa sig till FEI-reglerna behövdes därför en mindre prestationshingst till de stora stona för att få ned mankhöjden till 148 cm.


    Prinsen påbörjar sin resa till Sydafrika. Foto: Eva Gustafsson

    Prinsen påbörjade sin resa från Sverige förra hösten. Efter en lång resa med bland annat två månaders karantän i Holland anlände han under hösten 2015 till Johannesburg. I februari flyttade han till familjens stall i Kyalami. Där trivdes Prinsen som en kung i hagen, och Emma berättar hur hon lämnade honom glad och galopperandes bredvid sina hästkompisar. Några timmar senare saknade de Prinsen i hagen.
    – Vi kunde inte se honom för gräset var högt, men min hästskötare hittade honom vid stängslet, säger Emma.
    – Han andades knappt och vi kunde inte få honom att stå upp.
    När veterinären kom till platsen fick familjen veta att Prinsen var hjärndöd och det fanns inget annat att göra än att avliva honom. En teori till hans tillstånd var att han hade drabbats av ”African Horse Sickness” som sprids via myggor, men ett obduktionsresultat visade sedan att huvudpulsådern hade brustit.


    Prinsen under sin karantän i Sydafrika. Foto: Gunilla Barrow

    Säljaren Eva Gustafsson är förstås ledsen över att Prinsens planerade framtida liv som avelshingst i ett land med evig sommar blev så kort.
    – Jag och Gunilla är stumma av sorg, meddelar Eva.
    – Inte nog med att lilla Prinsen är död, allt jobb vi hade för att få dit honom. Det är inte bara den fysiska resan med dubbla karantäner – pappersexercisen är nästintill omöjlig att gå igenom.


    Princess Thatch – Prinsens första föl i Sydafrika. Foto: AM Photography

    Prinsen hann bara betäcka ett sto i Sydafrika innan han dog. Nu under hösten har hans första sydafrikanska avkomma fötts: Princess Thatch, med ett sydafrikanskt korsningssto som mor. Även om inga fler Prins Thatch-föl kommer att tillverkas på naturlig väg, stod hingsten på en seminstation i höstas för infrysning.
    – Det finns lite frusen semin från Prinsen som kan tänkas att säljas eller använda för föl i framtiden, säger Emma Barrow.


    Princess Thatch e Coelenhage’s Prins Thatch u Dots. Foto: AM Photography


    Princess Thatch med sin mamma Dots. Foto: AM Photography

    Coelenhage’s Prins Thatch RP 151
    Ridponnyhingst född 2003 hos R H J Vrolijken , Wesep, Holland
    e Coelenhage’s Let’s Be the Best
    u Coelenhage’s Lady Primeur
    ue Ijsselvliedt’s Primeur

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden