Reportage
11 februari 2016 20:30
Ridsportplus

Smått blev framgång för Hanna

På köksväggen hemma hos Hanna Holstein finns fina bilder på vackra halvblodshästar, men i stallet står numera fyra svarta shetlandshingstar och väntar på dagens körjobb. Hanna, just nu en av kör-Sveriges mest intressanta profiler, har nämligen gått en annan väg än de flesta inom hästsporten, från de stora till de små.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hon har ridit och hållit på med hästar så länge hon kan minnas. Från ponny till stor häst, från hobby till en del av yrkeslivet.
    – Jag har haft hästar på inridning och utbildning, mest i dressyr, och tävlat en hel del också. Men till sist blev det inte så kul längre.

    Hanna kom i kontakt med körningen när hon gick som gymnasieelev på Flyinge med bland andra Fredrik Persson och Marie Kahrle som lärare.
    – Det här var ju fräckt, tyckte jag direkt, fart och action.
    Men hon gick tillbaka till dressyren och de stora hästarna. Och inte minst, till en utbildning för det jobb hon har idag som strålskyddsfysiker på Lunds universitet. Men det där med körning satt kvar i bakhuvudet och 2010 kom svarta shetlandshingsten Linus till Hannas stall, i början mest som sällskap till dressyrhästarna. Sedan kom ”Nalle” ännu en svart shetlandshingst och nu hade hon plötsligt ett fint körpar.
    –  Jag körde in dem själv, men hade också mycket hjälp av Marie Kahrle och vi gjorde tävlingsdebut i Skåneligan. Började köra i lätt B-klassen och sedan var vi igång på allvar.

    SM-debut 2014
    Hanna gjorde kör-SM-debut i medelsvår klass hos Bergs Hästklubb i Götene 2014 och när Diesel och Playboy kom till stallet på hösten samma år var Team Holstein verkligen något att räkna med.
    Då hade redan många fått upp ögonen för den här tjejen som körde både snyggt och fort och snabbt blev en tuff konkurrent på tävlingsbanorna. Och som dessutom körde fyrspann. För med hjälp av tränare Nicke Pålsson satte Hanna ihop hela sitt gäng för drygt ett år sedan och visade att det gick lika bra att köra fyra som två.
    – Han är ju en sådan enorm häst- och körmänniska, Nicke, menar Hanna, så allt gick bra och jag tävlade med både fyra och två förra året.


    Team Holstein laddar inför årets tävlingssäng. Från vänster Frida Larsson, Hanna Holstein och Anna Larsson. Med i teamet men inte på bilden är också Karin Göransson.

     Tävlingsmänniskan Hanna har redan börjat ladda för årets säsong, hon ska köra spann, hon ska utveckla och öka ponnyernas kapacitet och hela teamet ska ha roligt hela vägen. Ett av de stora målen i år är ju årets SM som går i centrala Göteborg i början på september
    – Men det allra viktigaste är att alla fyra ponnyerna mår bra även när de går i mål. De måste vilja och de måste orka och de måste vara på topp.
    – Jag känner ju dem så väl så jag kan läsa av dem hela tiden och märker direkt om något inte stämmer

    Höjden sätter stopp
    Det är bara ett ”fel” med att köra A-ponnnyer. Hanna Holstein vill tävla internationellt så småningom och då är det stopp om man har ponnyer under 109 cm i mankhöjd. Hannas gäng ligger runt 104 cm.
    – Jättetråkigt, kanske jag byter till större ponnyer någon gång i framtiden men nu är det dessa fyra som gäller. Som tur är ligger danska tävlingarna nära och där ska vi vara med.
    Hon har ett eget system i sin träning men tar också hjälp av, förutom Nicke även Axel Olin och Fredrik Persson.
    Hon kör sina ponnyer såväl i enbet, par som i spann. De behöver, enligt Hanna, minst lika mycket gymnastikträning som en stor häst.
    – Fast det är enklare rent praktiskt med de här små säger hon och ser nöjd ut, det var ett tag sedan den sista stora hästen lämnade stallet.
    – Härligt också att de är så positiva till sitt jobb, när vagnen och selarna kommer fram, ja då blir det ett liv i stallet, då vet de att de ska ut och jobba. De är tuffa, inga barnponnyer precis och det är ju så det ska vara. Gärna lite som tigrar, speciellt i maraton.

    Det ska bli riktigt, riktigt spännande att se Team Holstein när årets tävlingssäsong snart drar igång på allvar. De har vad som behövs i sporten i form av kunskap, kvalitet och en härlig vilja att bli bättre och bättre hela tiden. Dags alltså för varje körintresserad att hålla utkik efter fyra svarta, kaxiga herrar i sina bästa år.

    Fakta Team Holstein:
    Kusk: Hanna Holstein
    Grooms: Anna Larsson, Frida Larsson, Karin Göransson
    I spannet:
    Linus Holstein, okänd härstamning.
    Allegro af Jäboruder (Nalle), uppfödare Anne Pagmar
    Dalsgårds Playboy, uppfödare Lars Bertil Eliasson
    Almnäs Safir (Playboy), uppfödare Torsten Jeppsson

    Text & foto: Eva Österlund

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden