Reportage
1 mars 2016 07:58
Ridsportplus

Från YR-topp till yngsta senior

Under 2015 var hon Sveriges främsta young rider i dressyr. Nu får Qatar-aktuella Marina Mattsson ta nya tag som nybliven senior. "Nu är jag minst igen, och får jobba upp mig" säger Marina.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att tävla på landslagsnivå är inget nytt för Marina Mattsson från Falkenberg, 22 år gammal i år.
    – Jag har varit med i landslaget sedan jag var 13 år, först på ponny och sedan som junior och YR-ryttare. Det har gett en väldigt bra rutin, säger Marina Mattsson.

    Sista året som young rider fick hon också kröna med tre bronsmedaljer i EM, två individuella och en i lag, tillsammans med Double Diamond II (f-03 e Don Primero-Romadour II)
    – Det var helt otroligt, och inte väntat. Vi var nära bronset i Frankrike året innan, men den här gången var det många nya ryttare med från olika länder. Samtidigt visste jag att vi hade bra ryttare med i vårt lag.

    Plats i A-truppen
    I år tar Marina Mattsson steget upp i vuxenvärlden.
    – Jag har redan fått en plats i A-gruppen under landslagets spetstrupp, och det känns fantastiskt att få gå in där direkt. Det betyder att jag kan få åka på samma tävlingar som Patrik, Tinne och de andra.
    Årets första tävling blir ett riktigt äventyr. Marina och hennes egen Beckham (f-02 e. Bernstein- Koncerz xx) är i Doha, Qatar, nu i dagarna.
    – Det blir en ny upplevelse, och Beckhams första flygresa.

    Brink kommer till Falkenberg
    I stallet hos Hannell Dressage där Marina jobbar har hon en annan mycket lovande häst, berättar hon.
    – Det är sjuårige Quartermain (e.Quaterback – Wilawander), som har en fantastisk talang för piaff och passage. Jag har inte tävlat honom, men jag red honom på Knytkalasets clinic på Friends i fjol, och det tog han jättebra, även om det var en stor arena att börja på, berättar Marina.

    Som beridare hos Hannell Dressage har hon tillgång till flera hästar i olika åldrar och olika stadier av utveckling att rida och tävla.
    – Det är en stor fördel att kunna arbeta med hästar och få rida mycket. På morgnarna hjälps vi åt med att mocka i stallet men sedan sitter jag mest och rider hela dagarna, säger Marina som också tränar regelbundet för Jan Brink. Han kommer till anläggningen söder om Falkenberg varannan vecka.
    – Jan Brink är inte bara min tränare utan också min mentor, eftersom han har gjort samma resa ända upp till toppen som jag vill göra.

    Att sätta upp mål är viktigt för Marina Mattsson, men också att kunna ändra dem när det behövs.
    – Jag vet att det är OS-år i år, men jag jagar inte efter det utan tävlar på, så får vi se hur långt det räcker. Sedan jobbar jag på med att utveckla de yngre hästarna och få upp dem i klasserna.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden