Reportage
23 mars 2016 11:00
Ridsportplus

Kometen Erika laddad inför 2016

Som barn fick hon en ponny som hade gått fälttävlan, och efter första tävlingen fanns det inget annat för Erika Sjöström. Förra året var hon den högst rankade YR-ryttaren i grenen och snart ska hon motta sitt stipendium på Gothenburg Horse Show.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Erika Sjöström från skånska Löddeköpinge fyller 21 år i år. I fjol var hon den högst rankade svenska YR-ryttaren i fälttävlan på rankinglistan. Det blev facit efter en lyckad säsong.
    – Det är fyra höjdpunkter jag särskilt minns från förra året. Jag debuterade med Hakke i CIC3* där han gick nolla i terrängen och det var en obeskrivlig känsla, berättar Erika Sjöström.

    – Sedan tog jag SM-guld med Freda, som jag nu har sålt, vann Swedish Eventing Trophy på Strömsholm, och gjorde därefter ett riktigt bra EM, säger Erika Sjöström som blev bästa svensk med en individuell 18:e plats tillsammans med Hakunamatata (f-04  e Cavalliere xx- Tarino) till vardags kallad Hakke.
    Året slutade med att Erika Sjöström nominerades som Årets komet i fälttävlan, en utmärkelse som delas ut av tidningen Ridsport.

    Hakke i fin form
    När vi pratas vid har Erika Sjöström just kommit från en träning med YR-landslaget.
    – Det har varit en bra genomgång. Vi hoppade för Maria Gretzer och red dressyr för Anne Persson. Jag har just ridit årets första terrängtävling också, en stilterräng som jag och Hakke vann.
    Förstahästen Hakunamatata är i toppform, och bakom honom kommer åttaåriga Hermione Jay (sto f -08 e  Conteur – Heraldik xx) som nu ska upp i klasserna.
    – Det stora målet för i år är EM i Italien, och sedan tänker jag även ta klivet över till trestjärnigt och seniornivå med Hakke, säger Erika, som gör sitt sista år som YR-ryttare i år.
    – Hakke är väldigt säker i terrängen och det är bra att ligga lite före, så att ingen av oss blir överraskad.

    Började på ridskola
    Erika Sjöström är inte född in i en klassisk hästfamilj, även om mamma har hållit på med hästar. Hon började på ridskola och fick första ponnyn som åttaåring.
    – Vi köpte den av Caroline Berggren Persson, som hade tävlat med ponnyn, och när jag gick i mål efter min första fälttävlan kände jag att det inte fanns något annat, säger Erika Sjöström, som nu lägger all sin tid på hästar och ridning, med stöttning både från några sponsorer, och så från föräldrarna.
    – Mamma och pappa kan vara lugna, för jag går inte upp i klasserna förrän jag är redo, och min mentor Magnus Gällerdal hjälper mig med det. Dessutom har jag hästar som lyfter på benen.

    Tokyo i sikte
    Om EM är årets mål är OS det mera långsiktiga målet. 2020 i Tokyo siktar Erika Sjöström mot.
    – Och så har vi VM i Kanada nästa 2018. Men vi får se. Jag ska komma upp i nivå först. Just nu känns det väldigt roligt att vi är många YR-ryttare så att vi förhoppningsvis kan åka med fullt lag till EM.
    Dessutom har Erika precis fått veta att hon tilldelats stipendium av Gothenburg Horse Show, som en satsande ung ryttare i fälttävlan.
    – Jag blev jätteglad när jag fick beskedet, för det betyder mycket för min satsning, och jag tänker använda pengarna för att åka till England och träna, säger Erika Sjöström.
    Under påskhelgen ska Erika och de fem andra lovande stipendiaterna motta sina stipendium under Gothenburg Horse Show.

    Fälttävlansåret 2016 väntar runt hörnet. Foto: Annelie Frank

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden